2024. 05. 14. kedd

Bonifác
1 EUR 386 HUF
1 GBP 449 HUF

Folytatódnak a Parlamentben a költségvetési szavazások

Dr. Ódor Ferenc arra kéri a megye képviselőit: ne szavazzanak maguk ellen Dr. Ódor Ferenc, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke arra kérte megyei MSZP-s képviselőtársait, hogy a ma délutáni parlamenti szavazáson ne szavazzák meg a kistelepüléseket és megyei önkormányzatokat ellehetetlenítő Bajnai-csomagot.

Hétfőn újból szavaznak a képviselők a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító indítványokról, ezúttal már csak a fejezeteken belüli átcsoportosításokra van lehetőség, miután a büdzsé fő számait november 25-én elfogadta a parlament. – Ugyan két Fideszes módosító indítvány átjutott a rostán, azonban nem lehetnek illúzióink, továbbra is hatalmas a gond, ha a 2010-es költségvetésre pillantunk. A számok azt jelzik, hogy a megyei önkormányzatok és a kisebb települési önkormányzatok jövőre ellehetetlenülnek – mondta el mai sajtótájékoztatóján Dr. Ódor Ferenc.

Dr. Ódor Ferenc sajtótájékoztatója a költségvetésről

A megyei közgyűlés elnökének szavaiból úgy tűnt, ez a költségvetés se a közeli, azaz a jövő évi, se a távoli jövőre nincs figyelemmel. – Olyan módosító javaslatokat nyújtottunk be, amelyeknél elvárható lett volna, hogy a pártérdeket felülírja a lokális érdek. De nem ez történt – folytatta a megyei közgyűlés elnöke, majd kitért a részletekre. – Én magam is nyújtottam be olyan módosítást, amelyek a megye egészének és Miskolc városnak az érdekeit is szolgálják. Ilyen a Kassa-Miskolc autópálya megépítése, amely, lévén Kassa 2013-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz, sokat javíthatna a megye és Miskolc kulturális és turisztikai lehetőségein. Kassán egyébként nemzetközi repülőtér van, már csak ezért is fontos volna a gyors megközelítés. Vagy ilyen módosító volt az abaújszántói tornacsarnok, az ongai művelődési házra kért összegek, amelyek emberek ezreinek segítenének egészségük megőrzésében, kulturális életben való részvételükben. Határmegye
elnökeként kiemelten fontosnak tartom a szlovákiai magyar kultúra támogatását is, a kassai és a komáromi magyar színjátszást vagy a borsiban található Rákóczi szülőhely renoválásának támogatását – mondta Ódor Ferenc. Ami az önkormányzati szektort illeti, az összesen 120 milliárd forintos elvonás veszélyezteti a megfelelő színvonalú működőképességet az egészségügy és az oktatás területén. A települési önkormányzatok esetében például már 7 éve változatlan a fekvőbeteg-finanszírozás, míg megyei önkormányzat által fenntartott egészségügyi intézmények esetében, ebben az évben már harmadszor módosult ez a finanszírozás. Erre nem lehet felkészülni. – Az egészségügyi, illetve az önkormányzati fejezeten belül csoportosítanának át milliárdos összegeket az ország működőképessége és fejlődése érdekében, ezért arra kérem a Parlamentben ülő megyei MSZP-s képviselőket, hogy ne a párt, hanem a megyében, az országban élők érdekében szavazzanak – tette hozzá Ódor Ferenc.

 

-baz.hu-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lebukott a „postajárat”
Barcelonába tartott az a román furgon, ami magánszemélyek feladott csomagjait szállította, azonban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgat…