2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
Árvíz utáni helyzet, - közlekedés, - hírek Borsodból

Árvíz utáni helyzet, – közlekedés, – hírek Borsodból

Árvíz utáni helyzet, - közlekedés, - hírek BorsodbólÓdor Ferenc a Megyei Közgyűlés elnöke, Csont Csaba az ,Észak-Magyarországi Vízügyi Hatóság osztályvezetője és Csöbör Katalin a térség fideszes országgyűlési képviselője sajtótájékoztatót tartott.

Csöbör Katalin a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy különösen Felsőzsolcán nyugtalan a lakosság, ezért mindenképpen szükségesnek tartotta a sajtótájékoztató megtartását. A várost most először öntötte el az ár, és mindjárt rendkívüli mértékben. Az emberek erre egyáltalán nem voltak felkészülve és érthető módon egyre türelmetlenebbek. A problémák azonnali megoldását várják, az élet azonban nem fog két nap alatt visszatérni a normális menetébe, ezt mindenkinek meg kell értenie. A víz még mindig nem vonult vissza teljesen, és ha ez megtörténik, csak akkor lehet elkezdeni a helyreállítási munkálatokat. Az újjáépítés pedig hónapokat fog igénybe venni. Ebbe a feszült helyzetbe érkezett a ma, vasárnap déli krónikákban a rémisztő hír, hogy újabb jelentős esőzés várható a napokban, folytatta Csöbör Katalin.

Az újabb esőzés azonban nem fog újabb árvizet okozni, ezt az információt adták a szakemberek. A felsőzsolcaiaknak ettől tehát nem kell aggódniuk, viszont meg kell érteniük, hogy a helyreállítási munkának pontos terv szerint kell haladnia, és nem lehet kapkodni. Mindenki szeretné két nap alatt eltüntetni a katasztrófa okozta károkat, de ez nem lehetséges. Csöbör Katalin a felsőzsolcaiak türelmét kéri, és kijelenti, hogy az előkészítő munkák rendben és a lehető leggyorsabban folynak. A kormány biztosítja a szükséges anyagi forrást, és napi szinten nyomon követi az eseményeket, fejezte be Csöbör Katalin.

Kedden már több információ lesz az árvízi kár összegéről

Mintegy 4000 ház felmérését kezdték meg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, amelyeket valamilyen módon érintett az árvíz és károkat okozott- mondta egy interjúban Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke.A katasztrófavédelem, az államigazgatási szervek, a kamarák (mérnöki és építész) szakemberei végzik ezt a feladatot. Hozzátette: azért van minderre szükség, hogy kedden már be tudják adni a kormánynak, hogy figyelembe vehesse a döntés-előkészítésben.

Elmondta, hogy megkezdődött az érintett településeken a nagyobb közterületek fertőtlenítése, több megyéből érkezett segítség, és mindezt több járművel oldják meg. Azt mondta, a szúnyogirtást is megkezdték, hiszen az árral elöntött területeken rengeteg a vérszívó, pénteken, szombaton és vasárnap permeteznek, de ha szükség van rá, megismétlik a folyamatot. Ezután következik majd a közintézményekben keletkezett kár felmérése, s azt is hozzátette, hogy nem azért marad ez későbbre, mert nem fontos, hanem a lakosság érdekeit helyezték mindennél előbbre.

7-es busz

Június 14-én, hétfőtől menetrend szerint ismét Felsőzsolca végállomásig közlekedik a 7-es autóbusz, de kissé módosult útvonalon Hétfőtől menetrend szerint közlekedünk a 7-es autóbuszokkal, de kissé módosul a járat útvonala. Felsőzsolca végállomás felé Felsőzsolcán a Hősök tere körforgalom után az útvonal: tovább egyenesen Szent István út, (Polgármesteri Hivatal VOLÁN megállóhely) – balra Kastély út – jobbra Árpád fejedelem út (7-es végállomás). Miskolc, Búza tér irányába a 7-es végállomást követően – Móricz Zs. út – Kossuth L. út – Körösi Cs. S. út, (COOP áruház ideiglenes megállóhely) – Toldi M. út – Dózsa Gy. út – ezt követően eredeti útvonalán és megállóhelyin áll meg a járat.

A rászoruló gyerekek táboroznak

Hétfőn 7 óra 34 perckor 240 gyermek indul Fonyód ligetre 1 hetes táborba. 2010. május 16-án kezdődött megyénkben az árvíz. Az első árvíz elmúltával a Somogy Megyei Közgyűlés és a Somogy Megyei Önkormányzatok úgy döntöttek, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén Megyéből az árvízkárosult családok gyermeket egy hetes táborba fogadják. A gyermekek táboroztatását és az egy hetes programokat a Somogy Megyei Önkormányzatok és a Somogy Megyei Közgyűlés és a FIDESZ női tagozata finanszírozza. A gyermekek utaztatását a MÁV 90 százalékban finanszírozza, a maradék 10 százalékot pedig a MÖOSZ finanszírozza. Június 19-én, szombaton 21 óra 27 perckor érkeznek haza.

 

Zsákjeggyel segíthetnek

Zsákjegyek megvásárlásával segíthetik az adományozók az edelényi árvízkárosultakat.

Molnár Oszkár polgármester elképzelései azoknak, aki legalább ezer forinttal támogatja a várost sújtó árvíz miatt kárt szenvedetteket, utólag postai úton egy képeslap formátumú zsákjegyet és a homokzsákok egy-egy darabkáját juttatják majd el postai úton.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek