2024. 05. 21. kedd

Konstantin
1 EUR 385 HUF
1 GBP 451 HUF

A rehabilitáció maga az élet

Edelényben befejeződött a megyei önkormányzat fenntartásában működő Fogyatékosok Otthona utólagos akadálymentesítése, amely – többek között – akadálymentes vizesblokkok és lift beépítését, akadálymentes parkolók létrehozását, rámpák és vezetősávok kialakítását, indukciós hurokrendszer beszerelését, nyílászárók felújítását tartalmazta.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat fenntartásában 17 településen működik tartós bentlakásos ellátást nyújtó intézmény 2556 férőhellyel. Pszichiátriai betegek otthona éppúgy ide tartozik, mint az idősek, vagy a fogyatékos személyek ellátása.

Fogyatékos személyek intézményi ellátására megyénkben 942 férőhely áll rendelkezésre, ebből 739 férőhelyet a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat biztosít.
A megyei önkormányzat kiemelten fejleszti, fejlesztette az elmúlt években tartós bentlakásos ellátást nyújtó intézményeit az otthonokban élők és ott dolgozók életminőségének, munkahelyi körülményeinek javításával, az esélyegyenlőség növelésével és az ellátás minél teljesebb biztosításával.
A Megyei Önkormányzat a 2009-2010-es időszakban a szociális ellátást nyújtó intézmények közül többet felújított, akadálymentesített, modernizált – Bodrogkeresztúrtól Ózdon és Encsen át Edelényig – közel 300 millió forintot fordítva fejlesztésekre az eredményes pályázatoknak köszönhetően, melyekhez minden esetben 10%-os önrészt biztosított.
Az edelényi Fogyatékosok Otthona 1974-ben kezdte meg működését munkásszállóból átalakított épületben. Az intézmény 1993-ban új épületszárnnyal bővült, majd 2001-ben 12 férőhelyes lakóotthon, 2004-ben pedig új pavilon épült a területén. A jelenlegi beruházással 33,558 millió Ft-ból az intézmény komplex akadálymentesítése valósult meg.

Az edelényi Fogyatékosok Otthona alaptevékenységébe 200 férőhelyen a 18 éven felüli, súlyos és középsúlyos értelmi vagy halmozottan fogyatékos személyek teljes körű ellátása, ápolása, gondozása, terápiás célú foglalkoztatása tartozik, akiknek ápolására-gondozására csak intézményi keretek között van lehetőség. Itt gondoskodnak 12 férőhelyen azon 16 év feletti fogyatékos személyek lakóotthoni ellátásáról is, akik önellátásra legalább részben képesek és folyamatos, tartós ápolást, felügyeletet nem igényelnek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek