2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

A kormány 100 milliárd forintot irányítana Tokaj-Hegyalja fejlesztésére

A kormánynak az a célja, hogy 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot irányítson Tokaj-Hegyalja fejlesztésére, a pénzhez önkormányzatok, valamint az ott élő és gazdálkodó emberek juthatnak hozzá – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Mádon.
Lázár János
tájékoztatása szerint a Borvidék-Tokaj-Hegyalja Fejlesztési Programon keresztül elérhető forráshoz a történelmi borvidék 27 önkormányzata, valamint az itt élő és gazdálkodó szőlészettel és borászattal foglalkozó szakemberek férhetnek hozzá, ezzel jelentős életminőség-javulás érhető el a térségben.

 

A programon belül mind a régióban, mind a megyében kiemelt területként kezelik ezeket az érintett településeket, amelyek a forrásokhoz közvetlenül, pályázati rendszer nélkül férhetnek hozzá – hangsúlyozta a sajtótájékoztatón az államtitkár.

 

Hozzátette: a program első lépéseként hazai forrásból idén 5 milliárd forintos keretösszeget biztosítanak a települések infrastrukturális viszonyainak javítására, ebből 1,5 milliárd forintot osztanak fel azonnal az önkormányzatok között.

 

A források elosztása megállapodásos-konszenzusos rendszerben történik a Miniszterelnökség irányításával – fogalmazott Lázár János. Utalt arra, hogy a pénz első része februárban már az érintett önkormányzatok rendelkezésére fog állni, a fennmaradó összegek pedig decemberig hívhatóak le annak függvényében, hogy az önkormányzatok a keretet mire szeretnék felhasználni.

 

Az államtitkár elmondta: második lépésben a Miniszterelnökség kiemelt turisztikai programot hirdet a települések számára még a 2007-2013-as fejlesztési ciklusból megmaradt pénz segítségével. A 27 településnek 2 milliárd forintot fognak biztosítani, ezt a Széchenyi Programirodán keresztül a helyhatóságok, civil szervezetek vehetik igénybe.

 

Nem az a cél, hogy ebből a pénzből elsődlegesen a vállalati szektort fejlesszék, hiszen a kkv-k számára megnyílnak majd 2014 második felében az új uniós források – fogalmazott az államtitkár. Közlése szerint a turisztikai projektet szintén nem pályázati rendszerben hirdetik meg, a forrás elnyeréséért a tokaj-hegyaljai településeknek kell saját programot meghatározniuk.

 

Lázár János arról is szólt, a Tokaj Kereskedőház Zrt. révén a magyar állam is szereplője ennek a borvidéknek, a társaság minőségi fejlesztésére 3 milliárd forintot költött 2013-ban, legalább még 3,5-4 milliárdot kell költeni erre 2014-ben – tette hozzá.

 

 Azt szeretnénk, hogy ha Tokaj-Hegyalja büszke lehetne erre az integrátor állami vállalkozásra, amelyet a kormány szeretne – a profiltisztítás után – a minőség irányába terelni – rögzítette Lázár János.

 

Hangsúlyozta, a borvidék-program forráskiírásai az év második felében várhatóak, a nagyprojekt több tucatnyi kiemelt programja – így munkahelyfejlesztési-, műemlékvédelemi-, településfejlesztési- és közmunkaprogramok – jelenleg egyeztetés alatt állnak.

 

Mindent összeadva a kormánynak az lesz a célja, hogy a 2014 és 2020 között körülbelül 100 milliárd forintot irányítson erre a vidékre – emelte ki az államtitkár. Lázár János egyben megjegyezte, emellett minden országos program érinteni fogja Tokaj-Hegyalját is, ezek egyike volt például az önkormányzatok adósságátvállalására indított kormányzati kezdeményezés.

 

A sajtótájékoztatón után Lázár János, Mengyi Roland, Demeter Ervin, és Hörcsik Richárd társaságában szakmai egyeztetésen vett részt a fejlesztési programban érintett polgármesterekkel.

 https://www.youtube.com/watch?v=tD5VTQ-laLY

(MTI)

 

  


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek