2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Új művészeti vezetője lesz a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak

Új művészeti vezetője lesz a Miskolci Szimfonikus Zenekarnak

 Miután Kovács László karmesternek, a Miskolci Szimfonikus Zenekar jelenlegi művészeti vezetőjének lejár a szerződése, új vezetője lesz az együttesnek – jelentette be szerdán sajtótájékoztatón a zenekar ügyvezető igazgatója, Horváth Ádám és a fenntartó, Miskolc város alpolgármestere, Kiss Gábor.
Horváth Ádám cáfolta a kedden megjelent sajtóhíreket, amelyek szerint Kovács Lászlót “kirúgták” állásából, és hangsúlyozta, csak annyi történt, hogy levélben jelezték a Miskolci Szimfonikus Zenekar jelenlegi művészeti vezetőjének, nem fogják meghosszabbítani augusztusban lejáró szerződését. Kovács László harminc éve irányítja a miskolci szimfonikusok szakmai munkáját.

Mind Kiss Gábor, mind pedig Horváth Ádám elismerte és megköszönte Kovács László eddigi sokéves munkáját. Az igazgató ugyanakkor rámutatott, a jövőben mással képzelik el a zenekar vezetését.

Az alpolgármester úgy fogalmazott: Miskolc büszke szimfonikus zenekarára, amelytől továbbra is teltházas koncerteket vár. Felidézte, hogy 2013 nyarán a zenekar ügyvezető igazgatói posztjára kiírt pályázatot Horváth Ádám nyerte el többségi szavazattal, és amikor elkezdte munkáját, a terveiről mindenkit tájékoztatott. Így Kovács Lászlót sem érhette váratlanul a döntés – jegyezte meg.

Horváth Ádám a zenekar függetlenségét húzta alá, és bejelentette, hogy Hamar Zsolt karmestert kérte fel a művészeti vezetői posztra. Szólt arról is, hogy felajánlotta Kovács Lászlónak, legyen a zenekar tiszteletbeli főzeneigazgatója, és minden évben vezényelje az együttest, ő azonban nem kíván élni ezzel a lehetőséggel.

A jelenleg Wiesbadenben dolgozó Hamar Zsolt még kedden közleményt juttatott el az MTI szerkesztőségébe, amelyben azt írta, a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezető igazgatója valóban felkérte, hogy a jövőben zeneigazgatóként, illetve vezető karmesterként vegyen részt a zenekar munkájában. “Ezt a felkérést a zenekar tagsága egy társulati ülés keretein belül 88 százalékos többségben megerősítette. A felkérés megtisztelő, a zenekar támogatása számomra több, mint megható” – fogalmazott.

“Tekintettel arra, hogy az általam nagyra becsült Kovács László karnagy úr szerződése ez év nyarán lejár, és a miskolci önkormányzat illetékes vezetői több ízben egyértelműen hitet tettek a változás fontossága mellett, a felkérést komolyan veszem, de számomra a mostanra kialakult helyzet mindössze arra ad egyelőre felhatalmazást, hogy az intézmény igazgatójával megkezdjem a tárgyalásokat. Természetesen akármi is lesz a tárgyalások végkimenetele, annak eredményéről a nyilvánosságot tájékoztatni fogom” – írta közleményében Hamar Zsolt.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek