2024. 07. 14. vasárnap

Örs, Stella
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • A magyar mezőgazdaság megállja a helyét a nemzetközi versenyben

A magyar mezőgazdaság megállja a helyét a nemzetközi versenyben

A magyar mezőgazdaság megállja a helyét a nemzetközi versenyben, és képes a beruházások, a termelés növelésére – mondta a vidékfejlesztési miniszter Budapesten, a 32. AGROmashEXPO agrárgép-kiállítás megnyitóján. Fazekas Sándor hozzátette, hogy ezt az üzenetet közvetíti a rekordérdeklődés is a kiállításon. Szavai szerint ma a magyar agráriumot újra Európa erős mezőgazdaságai között tartják számon, három éve folyamatos a növekedés, és ennek eredményeként évről-évre bővültek a gépvásárlások.

A világ mezőgazdasági géppiaca folyamatosan növekszik, az idei évre 6 százalékos bővülést prognosztizálnak. Magyarországon a mezőgazdasági termelőeszközök kereskedelme 15 százalékkal emelkedett 2013-ban az előző évhez képest, az új gépek vásárlására fordított összeg pedig 17 százalékkal nőtt, tehát az ágazat folyamatosan bővül – emelte ki a miniszter. Fazekas Sándor felidézte a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) felmérését, miszerint a traktorértékesítés tavaly elérte a kétezer darabot, növekszik a nagyobb teljesítményű traktorok iránti igény is.

 

Magyarországon a mezőgazdasági termelésben használt gépek és berendezések átlagos életkora 10-15 év, és a versenyképesség növeléséhez szükség van modern mezőgazdasági gépekre, fejlett hazai mezőgép-iparra – emelte ki. Szólt arról is, hogy a hazai mezőgépipar termékeinek majdnem 85 százaléka külföldön talál gazdára, a magyar mezőgazdasági gépgyártók szövetségének adatai szerint az ágazat növelte nettó exportőri pozícióját, a mezőgazdasági gépexport növekedése elérte a 2 százalékot. Fazekas Sándor közölte: az ágazat fejlesztésének segítéséhez a korábbi drága hitelekkel szemben több új hitelprogram indult, kedvezőbb feltételekkel. Ezek között a gépberuházásokhoz igénybe vehető növekedési hitelprogram (NHP) és az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramot emelte ki. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) összesen 85 milliárd forinttal járult hozzá a magyar mezőgazdaság megújításához. Ezen belül a kertészeti gépbeszerzéshez 24 milliárd, az állattartás fejlesztéséhez 35 milliárdot, az élelmiszeripari fejlesztésekhez 25 milliárd forintot, míg a borászati gépbeszerzéshez 1,2 milliárd forint pályázati forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére.

 

Az EU közös agrárpolitikájának, a KAP-nak a reformja decemberben lezárult, a tárgyalásokon sikeresen képviselték a magyar érdekeket: az ország a következő hét évben 20 százalékkal, 500 milliárd forinttal (1,9 milliárd euróval) több forrást, összesen 12,3 milliárd eurót fordíthat vidékfejlesztésre, agrártámogatásokra – mondta.

 

Az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow mellett – ahol 7 pavilonban összesen 270 kiállító mutatkozik be – társkiállításként idén újra megnyílt a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet szakkiállítás is. Az idei bemutatóra rekordszámú, 40 pályázat érkezett a termékfejlesztési díjpályázatra, melyek közül 14 termék nyert díjat. A hazai termékfejlesztésért járó különdíjat a Natur Agro Hungária Kft. talajkondicionálója kapta. A nemzetközi termékfejlesztési különdíjat a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. hibridkukorica vetőmagja érdemelte ki.

 

A kiállítások február elsejéig látogathatóak a Hungexpón.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…