2024. 07. 16. kedd

Valter
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A fejlesztési lehetőségekről egyeztettek Cigándon

„Jókor jött a felkérés, mert most még időben vagyunk” – szólt a szerdán Cigándon tartott egyeztető fórum aktualitásáról Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke, aki a rendezvényen ismertette a 2014-20 közötti megyei fejlesztési programot.

Szépszámú érdeklődő – bodrogközi polgármesterek, jegyzők, fejlesztési szakemberek – fogadták el az invitálást. A vendégeket Oláh Krisztián, cigándi polgármester és Stumpf Attila járási hivatalvezető köszöntötte. Felhívták a figyelmet az egyeztetés, együttműködés fontosságára.

Török Dezső előadásában emlékeztetett rá, hogy  a megyei önkormányzat átalakítása során a területfejlesztés, vidékfejlesztés, területrendezés, koordináció került a tevékenységük középpontjába. Széleskörű egyeztetést követően elkészítették a 2014-20-as időszakra vonatkozó megyei fejlesztési programot – letölthető a www.baz.hu-ról – , amely középpontjában a gazdaságfejlesztés és a foglalkoztatás bővítése áll. Az előrelépéshez meg lesznek a források is.  A kormány döntése értelmében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) elérhető 800 milliárd forintból a megyék közül a legtöbb, 93 milliárd jut Borsod-Abaúj-Zemplénnek. Ehhez jön még Miskolc 35 milliárd forintos kerete.

Most már vannak az egyes célokhoz rendelt konkrét  „indikátorszámok”. Török Dezső példaként az ipari parkokat említette. Az elkövetkezendő időszakban 160 hektárt tudnak támogatni a programból, 50 százalékos intenzitással. A TOP forrásokra egyébként a 100 százalékos támogatás lesz a jellemző, vagyis az önkormányzatoknak nem kell önrészt biztosítaniuk. A turizmustól a meghatározott körbe tartozó közutak javításától a barna mezős iparterületek rendbe tételéig számos témában lehet majd pályázni.

Török Dezső elmondta, hogy a jelenlegi állás szerint júliusban megtörténik a pályázatkiírás, ősszel értékelés, az év végén pedig következik a szerződéskötés. A 93 milliárd a teljes időszakra szól, ebből az idén várhatóan mintegy 30 milliárdra lehet szerződni. „A településfejlesztési tervek fognak majd egymással versenyezni”- utalt a pályázati rendszer változására a közgyűlés elnöke.

Az irányító hatóság viszi végig a programot, de a megyék is szerepet kapnak a döntésben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek