2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

A fakivágást faültetés követi a Győri kapuban

A Zöld Nyíl villamos projekt, illetve az ehhez kapcsolódó új villamos megállók kiépítéséhez szükséges útszélesítés, és az új tartóoszlopok elhelyezése érinti a Győri kapuban az út menti fákat is. A városrészben ezért hamarosan fakivágás kezdődik. Természetesen az engedély kiadását megelőzte egy vizsgálat is. A növényvizsgálatot végző szakemberek szerint a közlekedési utat kísérő fasor nagy része megérett a cserére. A fák jelentős százaléka elöregedett, és nem tettek jót a fáknak a forgalomból származó káros anyagok sem. Az építési munkák miatt érintett szakaszokon kijelölték azokat a fákat, amiket ki kell vágni, illetve olyan fákat is, melyek az építéssel nem érintett területeken vannak, de emberéletre és vagyonra nézve balesetveszélyes állapotban vannak, vagy élettani szempontból is károsodottak. A Miskolci Polgármesteri Hivatal Építési és Környezetvédelmi Hatósági Osztálya ennek alapján adja ki az engedélyt a fák kivágására.

A Győri kapuban valamennyi kivágott fa helyett két új fát ültetnek. Az útépítés-, a villamosmegállók- és a tartóoszlopok helyeinek kialakítása miatt kivágandó fák száma 31, egészségügyi okokból pedig 37 fa lett kijelölve. Mindezek alapján tehát a pótlás révén minimum 136 új fa fogja alkotni a jövőbeni fasort a Győri kapuban. Olyan fákat ültetnek a területre, melyek illeszkednek a megmaradó fákhoz, és illeszkednek az utca paramétereihez és forgalmi adottságaihoz.

A fapótlás a kertészeti kiviteli terv növénykiültetési terve alapján történik, amit egyeztettek az Ökológiai Intézet Alapítvány szakembereivel is. A kiültetendő fafajok kiválasztása az önkormányzat illetékes osztályával és szakembereivel együtt valósul meg a város elvárása szerint. Ezáltal lehetővé válik, hogy a Győri kapuban visszafejlődjön az a lineáris zöldfelületi elem, amire nagy szükség van nem csak városképileg, hanem egészségügyi és környezetvédelmi szempontból is.

A konkrét fakivágásokat és a felsővezetékek miatti további szükséges gallyazásokat az előírásoknak megfelelően kertész szakemberek fogják elvégezni. Az új fák beültetése előreláthatólag az ősz folyamán fog megtörténni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek