2023. 09. 25. hétfő

Eufrozina, Kende
1 EUR 387 HUF
1 GBP 446 HUF

Nem járt vissza a jövedéki adó a növénytermesztőnek

Mezőgazdasági munkákhoz használt gázolaj után igényelt vissza jövedéki adót egy növénytermesztéssel foglalkozó cég, pedig nem járt volna neki a visszatérítés. A szabálytalanság a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) utólagos adóellenőrzésekor derült ki.

 

A cég úgy igényelt vissza jövedéki adót, hogy nem voltak a mezőgazdasági munkálatokhoz gépei, eszközei, ezért a munkát alvállalkozóval végeztették, bérmunkában. Mivel ehhez az üzemanyagot a megrendelő biztosította, a bérmunkáról szóló számlán nem szerepelt a gázolaj.

 

Márpedig, ha egy cég saját gépek hiányában bérmunkával végezteti el a mezőgazdasági tevékenységet, az ahhoz felhasznált üzemanyag jövedéki adóját csak úgy igényelheti vissza, ha az általa megbízott szolgáltató biztosítja a gépekkel együtt az üzemanyagot is, és ez a bérmunkáról szóló számlán is szerepel a felhasznált gázolaj mennyiségével együtt. Tehát a növénytermesztéssel foglalkozó cég nem igényelhette volna vissza a gázolaj utáni jövedéki adót.

 

A NAV utólagos adóellenőrzése megállapította, hogy a bevallásban feltüntetett 722 ezer forint jövedéki adó visszaigénylése teljes egészében jogosulatlan volt, ami a jövedéki törvény értelmében 200 és 500 százalék közötti jövedéki bírsággal sújtható.

 

A NAV megállapítása után a növénytermesztő vállalkozás összesen több mint kétmillió forintot fizetett be a költségvetésbe, vagyis a visszaigényelt jövedéki adót és a kiszabott jövedéki bírságot.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig folyamatosan végzi az adószámla-értesítők kiküldését a magánszemély és egyéni vállalkozói ügyfeleine…

További cikkek