2022. 08. 19. péntek

Huba
1 EUR 407 HUF
1 GBP 480 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Üdvözli az MMSZ EDDSZ a bérpótlék emelését a szociális szférában

Üdvözli az MMSZ EDDSZ a bérpótlék emelését a szociális szférában

A Magyarországi Munkavállalók Szociális és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (MMSZ EDDSZ) elnöke üdvözli a januártól hatályos, a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók bérpótlékának emelését.

Erről Cser Ágnes, az MMSZ EDDSZ elnöke beszélt pénteken Budapesten, miután ismét tárgyalt a kormány képviselőivel az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi).

Fülöp Attila, a tárca család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára a tárgyalási forduló után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hétfőn jelent meg az a rendelet, amely – az eddigi tárgyalásokkal és a vállalt kormányzati szándékkal összhangban – januártól rendezi a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók béremelését. Ez az ágazati bérpótlék 6-17 ezer forint között változik, mértéke pedig függ a munkában eltöltött évektől és a képesítéstől. A bérpótlék a márciusi fizetéssel érkezik, de január 1-ig visszamenőleges – ismertette.

A helyettes államtitkár kiemelte, hogy ez a bérpótlék nem csak az állami vagy önkormányzati, hanem az egyházi és civil fenntartású intézményekben foglalkoztatottakra is vonatkozik.

Fülöp Attila elmondta még, döntés született arról, hogy a szociális életpálya munkacsoport mellett öt területen további szakmai munkacsoportok alakulnak. Ezek a bér és béren kívüli juttatások, a képzés és továbbképzés, az egészség- és munkavédelem, a szakmatámogató jogszabályi környezet felülvizsgálatát és az érdekegyeztetés hivatalos továbbvitelét fedik le.

Cser Ágnes a bérpótlék emelésével kapcsolatban úgy fogalmazott: ez nagy mértékben segíteni fogja az ágazatban foglalkoztatottakat. Az elnök is felhívta a figyelmet arra, hogy ez a bérpótlék-emelés nem csak az állami és önkormányzati fenntartású intézmények munkavállalóira vonatkozik. Az érdekvédelmi vezető elmondta még, hogy a gyermek- és ifjúságvédelemben pedagógusi munkakörben dolgozókra a pedagógusbérek vonatkoznak.

Üdvözölte továbbá, hogy a szociális életpálya munkacsoport aktív munkája mellett a kormány folytatja az érdekképviselettel a sztrájktárgyalásokat, így lehetőség lesz arra, hogy a szociális ágazatban foglalkoztatottak egy kiszámítható, tervezhető életpályát választhassanak maguknak.

A januártól hatályos bérpótlékemelés körülbelül 90 ezer munkavállalót érint.

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek