2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

Nőtt a katasztrófavédelem elismertsége

A katasztrófavédelem elismertsége azért is nőtt, mert a bajbajutottak tapasztalják, hogy a szervezet munkatársai azonnal segítenek – jelentette ki Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) évértékelő értekezletén.

Magyarországon az emberek nagyobb biztonságban élhetnek ma, mint 2010-ben – hangsúlyozta az államtitkár.

Elmondta, a 2010-es kormányváltás utáni katasztrófahelyzetekből azt a következtetést vonták le, hogy szükséges a katasztrófavédelem fejlesztése, és ehhez megalkották a szükséges törvényeket és kormányrendeleteket.

Kontrát Károly emlékeztetett arra, hogy a tiszthelyettesek és a zászlósok 10 ezer forint kiegészítő juttatást kapnak január 1-jétől havonta a korábbi 14 ezer forint mellé.

A katasztrófavédelem képes volt hozzájárulni a nemzeti összefogás kialakításához a katasztrófahelyzetekben – jelentette ki Bakondi György, az OKF főigazgatója.

Elmondta: a 2013-ra stabil, kiegyensúlyozottan működő szervezeti struktúra segítette a közbiztonság, a személy- és vagyonbiztonság erősítését, és a megelőzési tevékenység fejlesztésének köszönhetően feleannyi tűzeset történt, mint egy évvel korábban. Példás helytállás, szervezeti és személyzeti stabilitás jellemezte a szervezetet, és hozzájárultak Magyarország pozitív megítélésének erősítéséhez is – tette hozzá az altábornagy.

Bakondi György úgy vélekedett, hogy eredményeiket a társadalom is értékeli, hiszen a közvélemény-kutatások szerint jelentősen nőtt a katasztrófavédelem elismertsége. Ennek is köszönhető, hogy egyre több önkéntes segíti a tevékenységüket, ami különösen a nyári dunai árvíznél volt megfigyelhető.

Nagy erőfeszítéseket tettek annak érdekében – folytatta -, hogy javítsák az állampolgárok tájékoztatását. Ennek része a mobiltelefonos vészhelyzeti értesítési szolgáltatás, amelyet már 55 ezer felhasználó töltött le. Azért dolgoznak, hogy közelebb vigyék a mentő-tűzvédelmi tevékenységet az állampolgárokhoz. Csak az elmúlt évben 15 új tűzoltóőrsöt hoztak létre, így már 32 ilyen működik országszerte, és egyre inkább együttműködnek az önkéntes tűzoltó szervezetekkel is – fűzte hozzá.

A tavalyi jelentős katasztrófahelyzetek között említette Bakondi György a dunai árvizet és a márciusi havazást. Utóbbiról azt mondta: annak ellenére sikerült három nap alatt rendezni a helyzetet, hogy 57 település vált megközelíthetetlenné és 153 út járhatatlanná.

Az évértékelő értekezleten kitüntetéseket adtak át. Az év tűzoltósága a mosonmagyaróvári, az év őrse az aszódi, az év önkéntes tűzoltó-egyesülete a balástyai lett.

Az év tisztje elismerést a tűzoltósági szakterületen Kiss Róbert tatabányai tűzoltóparancsnok vehette át. Iparbiztonság kategóriában Kovács Miklós Bonifác, polgári védelmi kategóriában Haskó György, gazdasági területen pedig Simon Máté kapott elismerést. Bátorságért érdemérmet vehetett át Herpai Roland törzszászlós, aki egy füzesabonyi tűzesetkor saját testi épségét kockáztatva mentett ki egy nőt egy égő épületből.

(MTI; Belügyminisztérium)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Lehűléssel indul a hét
Lehűléssel és élénk széllel indul a jövő hét, visszatérnek az éjszakai fagyok és a csúcshőmérséklet is csak 10 Celsius-fok körül várható a többórás na…

További cikkek