2022. 08. 16. kedd

Ábrahám
1 EUR 399 HUF
1 GBP 472 HUF

Országosan is jó példa a miskolci hulladékgazdálkodás

Újabb milliárdok fejlesztésre
A törvényi rendelkezések értelmében 2012-ben megváltoztak a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás előírásai és feladat-ellátási feltételrendszere. A zökkenőmentes átalakulás lakosságbarát intézkedéseket eredményezett. A további fejlődéshez a szereplők összefogása szükséges.

Miskolc és a térségében lévő 36 önkormányzat a törvényi változásoknak megfelelve, európai szinten is magas színvonalú hulladékgazdálkodási rendszert épített ki az elmúlt években. Ez tette lehetővé a 100%-os önkormányzati tulajdonban lévő közszolgáltató megalakulását, az Európai Uniós források lehívását, a fenntartható gazdálkodáshoz kapcsolódó beruházásokat, fejlesztéseket a lakosság pénztárcájának megterhelése nélkül.
Miskolc és térsége hulladékgazdálkodása a lakosságot terhelő költségek csökkentése mellett, növelni tudta a szolgáltatás színvonalát, megvalósultak azok a fejlesztések, amellyel csökkent a települések környezeti terhelése. Ez a környezetbarát és okos hulladékgazdálkodás alapja.
Fontos a térség továbbfejlődése szempontjából, hogy a 2012-ben megkezdett átalakulási folyamat, minden érintett fél megelégedésére, a mai napon lezárult Miskolcon. Az állami, önkormányzati tulajdonú szervezetek által biztosított magas színvonalú ellátáshoz szükséges megállapodást írtak alá a Miskolci Önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. valamint a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft. (NHSZ) tagvállalatai.
A megállapodással a közszolgáltatási és ipari hulladékgazdálkodási tevékenység szétválasztási folyamata lezárult, a két különböző tevékenységet végző szervezet további fejlődése és zavartalan működése biztosítottá vált.  Az ipari hulladékokat illetően az NHSZ csoport tagvállalatainak működése kiegyensúlyozott kiszolgálást biztosít partnerei számára.
Miskolc és 36 környékbeli település számára az egységes hulladékgazdálkodási rendszer további korszerűsítésére, fejlesztésére, újabb lakosságbarát intézkedések bevezetésére nyílik lehetőség a közszolgáltatásban, az ehhez kapcsolódó forrás igénybe vételével.  A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból első lépésként 2,2 milliárd forintot fordíthat a térség a következő években a szelektív hulladékgyűjtési rendszer, a hulladékkezelés és a kiszolgáló létesítmények fejlesztésére, biztosítva ezzel a lakossági rezsicsökkentés hosszú távú fenntarthatóságát.
Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata,
a Miskolc Térségi Konzorcium gesztora

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek