2021. 10. 25. hétfő

Blanka, Bianka
1 EUR 364 HUF
1 GBP 431 HUF

Foglalkoztatás szüret idején

Az ősz beköszöntével kezdetét veszi a szőlészettel, borászattal foglalkozók számára a szürettel járó „nagyüzem”.  A szüreti munkálatokban résztvevő személyekre az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait kell alkalmazni, ami bejelentési és bevallási kötelezettséget is jelent a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé.

A szüret idejére jellemző mezőgazdasági idénymunka elkezdéséhez elég a szóbeli megállapodás és a jogviszony bejelentése a NAV-hoz, amit a munkáltató a munkavégzés megkezdése előtt, a 185-ös telefonszámon, vagy elektronikusan a 15T1042E adatlapon köteles megtenni. A felek megállapodása alapján azonban írásbeli munkaszerződés is köthető.

A munkabér a felek megegyezésétől függ, de alapbérként, illetve teljesítménybérként legalább a kötelező legkisebb munkabér 85 százalékát, garantált bérminimum esetén annak 87 százalékát kell fizetni. A munkáltató a mezőgazdasági idénymunkás után 500 forint közterhet köteles fizetni naponta.

Az alkalmi munkavállalót nem terheli személyijövedelemadó-előleg, nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék, illetve egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettség. Ha azonban az egyszerűsített foglalkoztatásból származó bevétel meghaladja a foglalkoztatás napjai számának és a mindenkori kötelező legkisebb munkabér vagy garantált bérminimum napibérként meghatározott összegének (2015-ben: 4 830 forint/nap vagy 5 620 forint/nap) szorzatát, akkor a meghaladó részt a munkavállalónak munkaviszonyból származó bérjövedelemként kell feltüntetnie az adóbevallásban, és az erre jutó adót meg kell fizetnie.

Fontos azonban, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás alapján nem válik biztosítottá a munkavállaló, így ha egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére kötelezett személy, akkor a továbbiakban is fizetnie kell havi 6 930, vagyis napi 231 forintot.

A témában részletes tájékoztató olvasható a NAV internetes oldalán (www.nav.gov.hu), illetve további tájékoztatás kérhető telefonon a 06-40/42-42-42 számon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Szöveg: Budapest, 2021. október 23. Fényfestés a Halászbástyán az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. MTI/Mohai…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum