2021. 09. 24. péntek

Gellért, Mercédesz
1 EUR 357 HUF
1 GBP 417 HUF

A strandon könnyen megy a pénz


Hogyan tervezzük meg a gyerekekkel egy fürdőzés költségeit?

 Május 1-jén kinyitottak a strandok, érdemes körülnézni, milyen fürdőzési lehetőségek vannak lakhelyünk közelében. Mivel egyelőre változékony marad az időjárás, előfordulhat, hogy a hétvégéken spontán döntenek a családok egy-egy strandolós program mellett. Kisgyerekekkel ez nem is olyan olcsó mulatság, hiszen a belépő mellett biztos, hogy kérik a fagyit, a lángost, esetleg meglátnak egy érdekes játékot az árusnál, amire szerintük azonnal szükségük van. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője hasznos javaslatokat gyűjtött össze egy fürdőzős nap megtervezéséhez.

Hagyományosan május 1-jén nyitnak a strandok. Bár az országszerte szinte minden nagyobb városban megtalálható wellness- és élményfürdők révén egész évben tervezhetünk fürdőzős programokat, mégis megmaradt a szabadtéri strand varázsa, jó idő esetén mindegyik létesítmény telt házzal üzemel.

 

A fővárosi strandbelépők árai körülbelül 1700-2600 forint között vannak a felnőtteknek, a diák és nyugdíjas belépők pedig 1300-1900 forint körül mozognak. Vidéken ennek töredékéért csobbanhatunk, felnőtt belépőt a kevésbé ismert vidéki strandokon körülbelül 1000 forintért vehetünk, gyerek belépőt van, ahol már 650 forintért adnak.

 

Mivel egy kétgyerekes család akár 8000 forintot is elkölthet csak a belépőjegyekre, hogy ne szaladjanak az egekbe a költségek, érdemes előre tisztázni, mire futja a családi költségvetésből. Tervezzük meg ezért előre a programot! A belépő mellett a fogyasztásra kell még nagyobb összeget félretenni, főleg, ha az egész napot a strandon szeretnénk tölteni. Ilyenkor vagy a helyi büfében vásárolunk ebédet, amire ismét legalább 3-6 ezer forinttal kalkulálni kell, vagy otthonról viszünk magunkkal élelmiszert, üdítőt hűtőládában. Utóbbi esetében is azonban egy-egy fagylalttal, lángossal biztosan számolhatunk.

 

A nagyobb strandoknak ma már elengedhetetlen tartozékai a különböző játékárusok, akiknél úszógumit, felfújható játékot, vízipisztolyt lehet kapni. A kisgyerekes szülőknek nem árt előre tisztázni a kicsikkel, futja-e valami új játékra. Ha megszabunk egy keretösszeget, a helyszínen könnyebb lebeszélni a csemetét egy drága dologról.

 

„A gyerekek nehezen fogadják el a nemleges választ, ha meglátják a különböző bazárok kínálatát, azonnal szeretnének egy új játékot. Fokozottan így van ez a strandokon, nem árt erre előre felkészülnie a szülőknek. Vegyük számba, mennyi pénzt tudunk költeni egy fürdőzős napon, hiszen a strandbelépők árát megnézhetjük például az interneten. Vegyük igénybe a lehetséges kedvezményeket, döntsük el, egész napos vagy fél napos, olcsóbb belépőt veszünk-e. Nagyjából lehet előre kalkulálni az élelmiszerek árával is, főleg, ha nem először megyünk az adott helyre. Tisztázzuk, tudunk-e venni emellett egy új vízipisztolyt vagy felfújható játékot. Nem kell nagy összeget ígérni, a gyerekeknek úgyis inkább csak az a lényeg, hogy kapjanak egy új játékot. A tudatos pénzügyi tervezésre nevelhetjük gyermekünket azzal is, ha arra kérjük, az összegyűjtött zsebpénzéből fedezze az olyan extra kiadásokat, mint a fagylalt vagy a játék. Meglátjuk, ha a saját pénzéről van szó, egyből megfontoltabban fog minden kicsi vásárolni, mint amikor a szülők pénztárcáját dézsmálja” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum