2023. 03. 27. hétfő

Hajnalka
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF

Ennyivel nőttek idén az ingatlanárak

Idén a hazai ingatlanpiac hírek szempontjából mozgalmasnak mondható. Év elején az otthonteremtési és lakásfelújítási támogatás, az 5%-os lakásáfa, az illetékmentesség tette izgalmassá a piacot, majd megjelent az építőipari anyagok eszeveszett drágulás, év végén pedig trendfordulóhoz érkeztünk.

Hogy mindez milyen hatással volt az árakra, az ingatlannet.hu derítette ki.

 

Az Ingatlannet.hu statisztikai adatai alapján Budapest, Debrecen, Győr, Szeged és Pécs ingatlanárainak változását vizsgáljuk meg 2021-ben.

 

A családi házak árának éves változása

 

Hazánk megyeszékhelyei közül a fővárosi családi házak voltak a legdrágábbak egész évben. Januári átlagáruk 20%-kal, 690 ezer Ft/m2-re emelkedett meg novemberre. Jövőre pedig egészen biztosan át fogják lépni a 700 ezer Ft/m2-es határt.

 

Az év elején a debreceni, szegedi és győri házak átlagos négyzetméter árai éles versenyben voltak egymással, az év végére azonban már egyre inkább külön váltak, mivel eltérő mértékben drágultak. A győri házak ára átlagosan 20%-kal növekedett, míg a Szegeden és Debrecenben eladó házak átlagára 30%-kal. Így a győri házak novemberi átlagos négyzetméter ára 430 ezer Ft/m2, a szegedieké 470 ezer Ft/m2, a debrecenieké pedig fél millió Ft/m2 lett.

 

A vizsgált nagyvárosok közül a Pécsen eladó családi házak maradtak le a leginkább, és az árak is itt változtak a legkevésbé. Mindössze 10% alatti a pécsi házak éves drágulása, melynek eredményeképpen a novemberi átlagáruk 330 ezer Ft/m2-re tehető.

A téglalakások árának éves változása

 

Téglalakások tekintetében is egész évben a fővárosi lakáspiacot mondhattuk a legdrágábbnak a megyeszékhelyeink között. A budapesti családi házakhoz képest azonban a téglaépítésű lakások sokkal kisebb ütemben, 5%-kal 890 ezer Ft/m2-re drágultak. Ebben az esetben is úgy tűnik, hogy jövőre a téglalakások eladási ára átlépi a következő határt.

 

2021-ben 5-10% közötti a pécsi és szegedi téglalakások átlagárának változása, melynek következtében a kultúra városában 500 ezer forint, a napfény városában pedig 530 ezer forint lett az átlagos négyzetméterár.

 

A vizsgált városok lakáspiacát Debrecenben és Győrben tették meg a legnagyobb lépést az árak idén. Ugyanis mindkét nagyvárosban 25%-kal emelték meg az eladók az átlagárakat. Debrecenben a novemberi átlag négyzetméterár 750 ezer forint, Győrben pedig 700 ezer forint lett.

 

Jövőre tovább emelkedhetnek az ingatlanárak

A szakértők 2022-ben mérsékelten emelkedő tendenciát várnak az ingatlanáraktól. Ezt támasztja alá az építőipari anyagárak további növelése, hiszen januártól még 20%-ot raknak a jelenlegi árakra. Ez az emelés pedig az ingatlanpiacra is hatást fog gyakorolni. Már cask az a kérdés, hogy hogyan fog alakulni a kereslet és kínálat viszonya, valamint lehetünk-e még tanúi járvány-hullámnak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek