2023. 03. 24. péntek

Gábor, Karina
1 EUR 387 HUF
1 GBP 440 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Közélet
  • »
  • A drasztikus energiaár-robbanás milliárdos többlet terhet ró Miskolcra

A drasztikus energiaár-robbanás milliárdos többlet terhet ró Miskolcra

Az elmúlt egy éves időszakban folyamatos, drasztikus áremelkedés volt tapasztalható Magyarországon. Ezzel nehéz helyzetet teremtve a miskolci önkormányzati gazdálkodó szervezetek és intézmények, valamint a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai esetében is. Ennek ellenére 2022-ben is biztosított lesz a gáz és villamos áram a miskolci önkormányzati szolgáltatóknál.

 

A gáz és villamosenergia beszerzését az önkormányzat és a Holding esetében is – szakmai ismerete és tapasztalata alapján –  a MIHŐ Kft. bonyolítja. A 2021-2022.-es gázbeszerzés során realizált gázárak már a jelenlegi piaci folyamatokat tükrözik, melynek eredményeképpen jelentős, éves szinten közel 2,5-szeres földgáz költséggel kell számolni.

 

Az MVK Zrt.-nél például a jelenlegi földgázárhoz képest várhatóan több mint 115 százalékos költségemelkedés prognosztizálható, amely éves szinten 332 millió Ft többlet költséget jelenthet a várható földgáz felhasználás figyelembevétele mellett. A MIHŐ Kft. esetében a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a távhőszolgáltatóknak nyújtott támogatás, a MIHŐ Kft.-re eső többletköltség jelentős része kompenzálásra kerül az ártámogatás révén, azonban a Hivatal prognózisa így is elmarad a közös beszerzés során realizált ártól, így a MIHŐ Kft. esetében is többlet költséggel kell számolni.

Az önkormányzati gazdálkodó szervezetek és intézmények, valamint a Miskolc Holding Zrt. és tagvállalatai – az MVK Zrt. kivételével – tekintetében pedig 130 százalékos földgázköltség emelkedést prognosztizálható, amely éves szinten közel 248 millió Ft többletköltséget jelenthet a várható földgáz felhasználás figyelembevétele mellett.

 

A villamosenergia esetében az önkormányzati gazdálkodó szervezetek és intézmények, valamint a Miskolc Holding Zrt. tagvállalatainál a 2021-es 738 milliós költségek 2022-ben 2 milliárd 138 millió forintra emelkednek, ami 1 milliárd 400 millió forint plusz költséget jelent a jövő évben.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek