q Komapogácsa (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny) - Royalmagazin.hu

2024. 05. 28. kedd

Emil, Csanád
1 EUR 383 HUF
1 GBP 450 HUF

Komapogácsa (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Hozzávalók:

Burgonyás pogácsatésztához:

50 dkg főtt, áttört hideg burgonya

50 dkg liszt

50 dkg margarin vagy házi vaj

2 cs sütőpor

1db tojás

 

 

3 különböző színű réteghez:

20 dkg pirított reszelt káposzta

5 dkg kalocsai édes nemes paprika

10 dkg reszelt füstölt sajt

2 db házi tojás a pogácsák kenéséhez

1 db tojás a pogácsák ragasztásához

(9-10 db kistányér méretű pogácsa készíthető belőle)

 

Elkészítés:

A lisztet a vajjal, a sütőporral, sóval és az áttört burgonyával jól összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az 1 tojást.

Az így elkészített pogácsatésztát szobahőmérsékleten egy órát pihentetjük (kelesztjük).

Majd a pogácsatésztát három részbe vesszük.

Az 1. harmadához a kalocsai édesnemes paprikát, a 2.  harmadához a reszelt füstölt sajtot,  a 3. harmadához a pirított borsos káposztát adjuk.

Rudakba nyújtjuk a háromféle pogácsatésztát. A tésztákat ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, majd egymáshoz ragasztjuk a felvert tojásokkal az alábbi sorrendben: paprikás, sajtos, káposztás.

Majd kiszúrjuk. (Mi fánkszaggatóval vágtuk ki a pogácsákat kb 10 cm átmérőjűre.)

Megformázzuk a tetejét, felvert tojással lekenjük, késsel fél centiméter mélyen bevagdalva rácsozzuk.

Fél óra kelesztés után 180C-os sütőben szép piros mosolygósra sütjük.

 

Komapogácsa – Somogy megyei receptgyűjtés.

Paprikás, sajtos, káposztás, azaz piros, fehér, zöld, ezek a magyarság színei – ez a komaság lényege.

 

Érdekesség: az eredeti receptben külön-külön készülnek a paprikás, káposztás, sajtos pogácsák. A mi receptünkben az az újdonság, hogy felül a paprikás, alatta a sajtos, majd a káposztás pogácsalap (réteg) található.

Köszönhetően annak, hogy Ferenc az eredeti receptet másképpen értelmezte.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kókusz tekercs
Kókusz tekercs Egy rúdhoz: 20 dkg darált keksz 15 dkg porcukor 2 evőkanál kakaópor 1/2 dl rum 2 merőkanál kávé Krém: 7 dkg vaj 10 dkg…
Boszorkány máglya
Boszorkány máglya hozzávalók: Hozzávalók: – 16 db babapiskóta – 3 dl tej – ízlés szerint vanília cukor és porcukor – 25 dkg gesztenye massza –…

További cikkek