2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
Falusi sajtos

Falusi sajtos

Falusi sajtosAzok a hangulatos nyári esték…
Sajtos ropogtatni való

Nincs is annál jobb, mint egy tikkasztóan meleg nyári nap után kiülni a teraszra, és egy pohár finom hűs bor mellett élvezni az esti langyos szellő simogatását. Egy ilyen nyáresti borozgatás alkalmával ötlött az eszembe, hogy egy valami még hiányzik. És mivel a hűtőmet szélesre tárva csak pár deka trappista sajtot leltem, letéve egy sajttál elkészítéséről, egy igen egyszerű és ízletes ropogtatni való mellett döntöttem.

Hozzávalók, kb. egy tepsinyi finomsághoz:

•    ½ kg liszt
•    25 dkg vaj
•    pici só
•    10 dkg reszelt sajt + ugyanennyi a tetejére
•    1 doboz tejföl
•    1 tojás

A fél kilogramm lisztet alaposan összegyúrjuk a tejföllel, a 10dkg sajttal, a vajjal és egy csipet sóval, majd egy picit pihenni hagyjuk. Ebben a tésztában az a jó, hogy nagyon könnyen összeáll, és attól függően, hogy mennyi időnk van, akár egy egész éjszakát is pihentethetjük a hűtőben, és csak másnap sütjük ki.
Pihentetés után a tésztát vékonyra nyújtjuk. Én úgy szeretem, ha ropog, így alig pár milliméteresre hagyom, de ízlés szerint akár vastagabbra is hagyhatjuk. Természetesen ilyenkor tovább sül.
Kb. 3×3 cm négyzetekre vágjuk a tésztát, de bármilyen más méretre és formára is vághatjuk. Tepsibe tesszük őket, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal, és kb. negyed óra alatt aranybarnára sütjük.

A ropogós sajt és a tejfölös-sajtos tészta kombinációja remekül harmonizál a bor kifejező ízével. És nem utolsó sorban tompítja az alkohol erejét…

Jó étvágyat!

Köteles Viktória

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kókusz tekercs
Kókusz tekercs Egy rúdhoz: 20 dkg darált keksz 15 dkg porcukor 2 evőkanál kakaópor 1/2 dl rum 2 merőkanál kávé Krém: 7 dkg vaj 10 dkg…
Boszorkány máglya
Boszorkány máglya hozzávalók: Hozzávalók: – 16 db babapiskóta – 3 dl tej – ízlés szerint vanília cukor és porcukor – 25 dkg gesztenye massza –…

További cikkek