2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Desszertek
  • »
  • Házi áfonyás palacsinta (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Házi áfonyás palacsinta (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Hozzávalók:

A palacsinta tésztához:

Hozzávalók (2-8 személyre):

25 dkg liszt

3 tojás

3 dl tej

1 evőkanál porcukor

olaj vagy zsír

szódavíz

 

az áfonyás töltelékhez:

60 dkg friss áfonya (kék)

4 evőkanál cukor

1/2 citrom leve

½ citrom reszelt héja

1/2 teáskanálnyi fahéj

díszítéshez: porcukor, tejszínhab ízlés szerint

 

Elkészítése:

 

Az áfonya felét egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, a citrom kifacsart levét, valamint lereszelt héját, sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a maradék áfonyát, és még 5 percig főzzük.

 

A felütött tojásokat a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel elkeverjük.

Ha szükséges szódavizet adunk hozzá, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapjunk. Az így kapott palacsinta tészta alapanyagot legalább fél órát pihentetjük, majd serpenyőben megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.)

A palacsintákat tányérra helyezzük ráhalmozunk egy adag gyümölcsöt, és összehajtogatjuk.

Porcukorral, tejszínhabbal díszítjük

 

 

házi áfonyalekvár

Hozzávalók: 1 kg áfonya,

0.5kg cukor,

1 citrom

Az áfonyát alaposan megmossuk, majd szitán lecsepegtetjük.

A cukorral és a citromlével együtt kis lángon, állandóan kevergetve fél órán át főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

 

story

 

Az áfonya savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is.

A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan-tömegesen jelenik meg.

Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen.

Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk.

Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz.

 

 

ajánlat

 

Az áfonya gyümölcse közkedvelt lekvár; gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője, tölteléke.

A második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását.

Ma a gyógyszertárakban az áfonya kivonata kapható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kókusz tekercs
Kókusz tekercs Egy rúdhoz: 20 dkg darált keksz 15 dkg porcukor 2 evőkanál kakaópor 1/2 dl rum 2 merőkanál kávé Krém: 7 dkg vaj 10 dkg…
Boszorkány máglya
Boszorkány máglya hozzávalók: Hozzávalók: – 16 db babapiskóta – 3 dl tej – ízlés szerint vanília cukor és porcukor – 25 dkg gesztenye massza –…

További cikkek