2023. 04. 1. szombat

Hugó
1 EUR 380 HUF
1 GBP 432 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Desszertek
  • »
  • Házi áfonyás palacsinta (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Házi áfonyás palacsinta (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Hozzávalók:

A palacsinta tésztához:

Hozzávalók (2-8 személyre):

25 dkg liszt

3 tojás

3 dl tej

1 evőkanál porcukor

olaj vagy zsír

szódavíz

 

az áfonyás töltelékhez:

60 dkg friss áfonya (kék)

4 evőkanál cukor

1/2 citrom leve

½ citrom reszelt héja

1/2 teáskanálnyi fahéj

díszítéshez: porcukor, tejszínhab ízlés szerint

 

Elkészítése:

 

Az áfonya felét egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat, a citrom kifacsart levét, valamint lereszelt héját, sűrűre főzzük, majd hozzáadjuk a maradék áfonyát, és még 5 percig főzzük.

 

A felütött tojásokat a porcukorral, egy csipet sóval, a tejjel és a liszttel elkeverjük.

Ha szükséges szódavizet adunk hozzá, hogy körülbelül tejszín sűrűségű, csomómentes tésztát kapjunk. Az így kapott palacsinta tészta alapanyagot legalább fél órát pihentetjük, majd serpenyőben megsütjük a palacsinták mindkét oldalát. (A jelzett mennyiség 18-20 palacsintához elegendő.)

A palacsintákat tányérra helyezzük ráhalmozunk egy adag gyümölcsöt, és összehajtogatjuk.

Porcukorral, tejszínhabbal díszítjük

 

 

házi áfonyalekvár

Hozzávalók: 1 kg áfonya,

0.5kg cukor,

1 citrom

Az áfonyát alaposan megmossuk, majd szitán lecsepegtetjük.

A cukorral és a citromlével együtt kis lángon, állandóan kevergetve fél órán át főzzük, majd üvegekbe töltjük és légmentesen lezárjuk.

 

story

 

Az áfonya savanyú talajú tölgyesek és bükkösök lakója, de behúzódik az ültetett fenyvesek szélére is.

A sekély, savanyú talajú erdőkben általában csoportosan-tömegesen jelenik meg.

Az őz, nyúl, szarvas, vaddisznó elkészítésénél pikáns, közkedvelt íze miatt nélkülözhetetlen.

Ezekhez az ételekhez kompót, mártás, saláta, vagy dzsem formájában tálalhatjuk.

Nemcsak zamata különleges, de értékes tápanyagokat is tartalmaz.

 

 

ajánlat

 

Az áfonya gyümölcse közkedvelt lekvár; gyümölcslevesek, gyümölcssaláták alapanyaga, sütemények ízesítője, tölteléke.

A második világháborúban a brit pilóták az éjszakai bevetések előtt marokszám ették a fekete áfonyát, ugyanis a benne rejlő anyagok segítik a retinasejtek gyors regenerálódását.

Ma a gyógyszertárakban az áfonya kivonata kapható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Boszorkány máglya
Boszorkány máglya hozzávalók: Hozzávalók: – 16 db babapiskóta – 3 dl tej – ízlés szerint vanília cukor és porcukor – 25 dkg gesztenye massza –…
Édes kis semmiség
Amikor először kóstoltam ezt az édességet, bevallom kicsit féltem a receptet elkérni. Attól féltem, túl nehéz, túl bonyolult, hiszen ha valami ennyire…
Bényei szelet
Hozzávalók: A tésztához: 35 dkg liszt 17 dkg cukor 8 dkg vaj, vagy zsír 2 kk kakaó 2 késhegynyi szalalkáli Közé: babapiskóta, vagy …

További cikkek