Hozzávalók:
Tészta:
50 dkg liszt,
14 dkg cukor,
2 tojás sárgája,
5 g sütőpor,
1 dl tejföl,
17 dkg zsír, vagy 20 dkg margarin
Töltelék:
2 kg nyári alma,
5dkg cukor,
1vanilia cukor
fahéj,
Elkészítés:
Az almát meghámozom, durvára reszelem, és a cukorral együtt állni hagyom, amíg a tészta elkészül. Meglocsolom egy kis citromlével, hogy ne barnuljon nagyon meg, s reszelek bele citrom héját.
A tésztát összekeverem, kettéosztom és kinyújtom. A vastagabbik kerül a tepsi aljára, majd a jó kicsavart almát ráegyengetem, lehet jó vastagon is, mert ez a tészta nem ázik át, ha jól kifacsarva halmozzuk rá, majd a vékonyabbik tésztát a tetejére. simítom. Kiszúrogatom villával, s negyven perc alatt készre sütöm.
A tepsibe mindig szilikon betétet teszek, ami megkönnyíti a sütik kiszedését. Ha nincs nyári almám, akkor bármilyenből elkészítem, csak egy kicsit több citromot teszek bele. Ha viszont sok terem nyáron, akkor lereszelve lefagyasztom, s télen ugyanígy használom.