2024. 07. 3. szerda

Kornél, Soma
1 EUR 396 HUF
1 GBP 467 HUF
Kialakult az idei Szabadtéri csapata

Kialakult az idei Szabadtéri csapata

Kialakult az idei Szabadtéri csapataImmár teljes a 2010-es Szegedi Szabadtéri Játékok alkotó- és színészgárdája – ezt Bátyai Edina jelentette be sajtótájékoztatón. A rendezvény igazgatója kiemelte, hogy – ellentétben a korábbi években megszokott vendégelőadásokkal és koprodukciókkal, idén négy saját előadást láthatnak a patinás Dóm téri színpadon az érdeklődők.

 

/Dolhai Attila az I Got life-ot adja elő/

Többek között emiatt is különösen fontos év ez a Játékok történetében, hangsúlyozta Bátyai, ám az önálló darabokon mindenképpen különlegességet jelent az ország legrégebbi regionális napilapja, a Délmagyarország által szervezett nulladik napi szuperkoncert, és az Európa Kulturális Fővárosa-projekttel közösen bemutatott, az Operettszínház művészeivel és Miklósa Erikával fémjelzett Operett-Opera Gála is.

Kesselyák Gergely, a Játékok művészeti vezetője kiemelte, négy különleges, a maga nemében „piacvezető” mű kerül színpadra – a musicalek közül a My Fair Lady és a Hair, az opera műfajából Bizet Carmenje lesz terítéken, a táncelőadásokat pedig Szarka Tamás és Zsurávszky Zoltán Dózsája képviseli.

A My Fair Ladyt Novák Eszter rendezi, a főbb szerepeket illetően pedig szó szerint vegyes társulat fogadja a publikumot, hiszen Elisa Doolittle-t a Valami Amerika 2., a Poligamy, és természetesen a Nemzeti Színház sztárja, Tompos Kátya, a legendás Higgins professzort az Örkény Színház képviseletében Széles László, Mrs. Higginst a Vígszínház művésznője, Venczel Vera formázza meg, még Pickering ezredes szerepében a Madách Színházhoz kötődő országszerte népszerű Gálvölgyi Jánost láthatjuk. Színpadra lép továbbá többek között Bezerédi Zoltán és a Made in Hungária főszerepéből ismert Szabó Kimmel Tamás is.

Jelentős erőkkel képviselteti magát a Novák család a Játékokon, hisz a My fair lady rendezőjének a testvére, Novák Péter nem csak a musical koreográfusaként, de a Dózsa tánckrónika címszereplőjeként is látható lesz. Az előadás során közreműködnek továbbá magyar, török, szlovák, olasz, román és szerb táncegyüttesek és zenészek is.

Carmen. A világ talán legtöbbet játszott operájában az az igazán érdekes, hogy tényleg mindenkinek mást mond – így természetesen minden egyes változat rendezője a darab más aspektusát helyezi előtérben. Kerényi Miklós Gábor, az eddigi legtöbb szegedi szabadtéris előadást jegyző alkotó a füstös, fülledt erotikára fogja helyezni a hangsúlyt az eredeti francia nyelven felcsendülő mű kapcsán.

Több külföldi művész is megtalálható a szereposztásban – ilyen például a Don José bőrébe bújó Arnold Rutkowski, vagy a Torreádorként megjelenő Lee Poulis. A címszerepet hosszas válogatást követően Schöck Atala nyerte el – az operaénekesnő ezúttal debütál Carmenként és a Dóm téren is.

A Hair vitathatatlanul a huszadik század legfőbb kultuszmusicalje – ám vélhetően a huszonegyedik században is hatalmas siker fogja övezni a Dóm téren. A főszereplő ifjúkat az Operettszínház fiatal művészei, Dolhai Attila, Peller Anna, Baranyai Annamária, Kerényi Miklós Máté és György Rózsa Sándor alakítják, „külsősként” csatlakozik hozzájuk Szemenyei János. A mellékszereplők között olyan ismert színészeket is láthatunk, mint Náray Erika, vagy a Topi művésznévre is hallgató Faragó András. A budapesti társulat tehát – a korábbi évek sikeres vendégszereplései után – ezúttal is színművészek garmadával képviselteti magát a Tisza-parti városban.

Különleges és érdekes nyár lesz tehát a szegedi – a darabok, az alkotók, a helyszín és a szereplőgárda minden esetben szinte teljes garancia a sikerre, és egy ilyen komplex, mindent magába foglaló, teljes repertoárral biztosan emlékezetessé varázsolja az előadásnapok mindegyikét.

 

Dicsuk Dániel

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Lóra, magyar, lóra!
Lóra, magyar, lóra!(Arany János) Tisztelgés a Párizsi Olimpiai Játékok előtt ifj. Vastagh György mezőhegyesi lovas szobraival, Molnár-C. Pál lovas …
„Elf Bar” roadshow
Tavasszal közel nyolcszáz fiatalt szólított meg országjáró körútján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága a NAV Képzési, Egészségüg…