2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Összehangolt oktatás, közös pályázatok

Összehangolt oktatás, közös pályázatok

Összehangolt oktatás, közös pályázatokA képzés, a kutatás és a pályázatok terén is szorosabban együttműködik a jövőben a Miskolci Egyetem a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolával és az egri Eszterházy Károly Főiskolával. A hallgatókat is kedvezően érintő összefogásnak a három intézmény által életre hívott Észak-magyarországi Felsőoktatási Szövetség (ÉMFSZ) ad keretet, melynek életre hívását március 5-én, a Miskolci Egyetemen aláírt együttműködési szándéknyilatkozatban is megfogalmazták az intézmények vezetői.

A nyilatkozatban foglaltak szerint a három intézmény elkötelezett „a magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének és a régió társadalmi-gazdasági fejlődésének elősegítésében. E célok hatékonyabb megvalósítása érdekében fenti intézmények megfontolt és határozott szándéka a területi hálózatfejlesztési modellkísérlet megvalósítását kezdeményezni. Az Együttműködő Felek eddigi eredményeikre alapozva – autonómiájuk, értékeik, tulajdonaik megtartásával – hálózati keretben szövetséget hoznak létre.”

A hálózatfejlesztésre építő modellkísérlet megvalósításához a felsőoktatási törvény 2009. január 1-jén hatályba lépett módosítása teremtett kedvező helyzetet. Ez az oktatási miniszter részéről lehetővé teszi új szerveződési formák elterjedésének támogatását, az intézmények által kezdeményezett, a törvényben meghatározott szabályoktól részben eltérő hálózatfejlesztés engedélyezését. Az együttműködő felek szándékaik érvényre juttatása érdekében megkezdik a konkrét megállapodások előkészítését tartalmazó dokumentum-tervezetek kidolgozását, melyek érintik az intézmények teljes körű működését.

A miskolci, az egri és a gyöngyösi felsőoktatási intézmény kapcsolata nem előzmény nélküli. Az oktatás egységesítését és az intézmények közti áthallgatást célul kitűző Baross Gábor pályázat kapcsán is sikeresen működött együtt az egyetem a két főiskolával. Így született meg a döntés, hogy életre hívjanak egy olyan szövetséget, amely segíti a hallgatók részvételét a képzésben, majd később a munkaerőpiacon is.

Az együttműködés kézzel fogható eredménye, hogy a három intézmény februárban közösen adott be egy 3,5 milliárd forintos TÁMOP kutatás-fejlesztési pályázatot, melyben olyan fókuszterületek szerepelnek, amelyeken mindhárom intézmény ért már el jelentős eredményeket. Ilyen a környezetvédelem, az energiatakarékosság, a nanotechnológia, a logisztika vagy az alkalmazott informatika.

Az együttműködő felek szándéka szerint a szövetség intézményeinek mesterképzéseire úgy jelentkezhetnek majd a hallgatók, hogy már az alapképzésben, a diploma megszerzése előtt tudják, melyikben milyen tárgyak számítanak a felvételikor.

Az intézmények olyan szervezeti működést honosítanának meg, amely hozzájárul a régió gazdasági fejlesztéséhez is. A befektetők oda telepítik cégeiket, ahol rendelkezésre áll a megfelelő munkaerő – mivel mindhárom intézmény kiváló szakembereket képez, az észak-magyarországi terület előnyt élvezhet e tekintetben.

Dr Patkó Gyula az ME rektora az együttműködés ünnepélyes megpecsételésekor főként arról szólt, hogy példaértékű volt a hozzáállása minden érintett félnek az előkészítés során.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…