2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Miskolci Zöld Nyíl 2009 a nyertes

A Miskolci Zöld Nyíl 2009 Konzorcium újíthatja fel Miskolc villamoshálózatát, döntött zárt ülésén a miskolci közgyűlés. A négy cégből álló, francia érdekeltségű konzorcium (a budapesti Colas-Alterra Zrt., az egri COLAS ÚT Zrt., a budapesti WIS Zrt. és a bajai PENTAVIA Kft. alkotja) három pályázó közül lett a nyertes. Az övéké volt a legalacsonyabb ár, vállalták, hogy mintegy két milliárd forinttal kevesebből (nettó 14 milliárd forintról van szó) végzik el a munkálatokat, mint az a pályázati kiírásban szerepelt.

Káli Sándor, Miskolc polgármestere történelmi mérföldkőnek, a miskolci erő és összefogás szimbólumának nevezte a tegnap történteket, utalván arra, hogy a 38 milliárdos beruházással világszínvonalú lesz a város tömegközlekedése. Megjegyezte, hogy fennakadásokkal jár majd az építkezés, ezért előre is kérte a város lakóinak türelmét.

Dr. Simon Gábor, a projekt miniszteri mentora hangsúlyozta, a teljes kivitelezésről született most döntés, azaz a teljes pályafelújítás és a villamosvonal meghosszabbítása is a nyertes konzorcium feladata lesz.

A Zöld Nyíl projekt pályafelújítási tenderének eredményhirdetése politikai vitát is kavart. A vita már a zárt ülésen kirobbant, ahol az ellenzéki képviselők nem is szavazták meg a döntést. Erre utalt sajtótájékoztatójukon dr. Simon Gábor, a projekt miniszteri mentora (MSZP) is. Sajnálatát fejezte ki, hogy nem volt egységes a közgyűlés ebben a döntésben. Szerinte mondvacsinált okokra hivatkozik az ellenzék, amit ők visszautasítanak. A vitát Simon Gábor szerint az váltotta ki, hogy az ellenzék kifogásolta, kevés miskolci vállalkozó dolgozik majd az építkezésen. A miniszteri mentor szerint ez nem így lesz, mert zömmel helyieknek ad majd munkát az építkezés.

 

Hibás az eljárás?

A városvezetés bejelentése utánra a fideszesek is sajtótájékoztatót hirdettek. Dr. Zsiga Marcell és Juga György elsőként a közbeszerzési eljárás szabályosságát firtatták. Szerintük – mivel elsiette a döntést a városvezetés – több hibát is vétett az eljárás során. A fideszesek szerint a gyors döntést egyetlen dolog indokolja: még a választások előtt szeretnék, ha elkezdődnének a munkálatok.

Juga György másodsorban egy korábbi vitára utalt, amely során a megyei iparkamara részéről komoly kritika érte a pályázati kiírást, a kamara szerint az abban megfogalmazott feltételek miatt esélyük sem volt a helyi vállalkozóknak, hogy nyerjenek. Juga György utalt rá, hogy a törvényi kereteket betartva lehetett volna úgy változtatni a kiíráson, hogy ők is labdába rúghassanak. Így viszont a nyertes külföldi cégcsoport kiviszi majd az országból a pénzt, s bár lehet, hogy miskolciakat fognak foglalkoztatni, de csak sokadik alvállalkozóként – fillérekért.

 

MSZP-s közlemény

Dr. Simon Gábor a Fidesz sajtótájékoztatója után közleményt adott ki, amelyben így fogalmazott: „Felszólítjuk a miskolci ellenzéket, hogy hagyjon fel a köpönyegforgatással, a mellébeszéléssel és a riogatással. Jó miskolciként támogassák a Zöld Nyíl villamosprojektet, s felelőtlen kijelentéseikkel ne rontsanak városunk hírnevén. ”

-boon.hu-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…