2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Élményfürdő a régi kőbányában és városrészközpont az egykori strand helyén

Élményfürdő a régi kőbányában és városrészközpont az egykori strand helyén

Élményfürdő a régi kőbányában és városrészközpont az egykori strand helyénRégen volt ilyen nyugodt hangvételű, konstruktívnak mondható fórum Miskolctapolcán, mint amit csütörtök estére a nemrégiben alakult Miskolctapolca Turisztikai Klaszter Egyesület meghírdetett. Természetesen elhangzottak aggályok is a tervekkel kapcsolatban, mert a többségében támogató hozzászólások felvetették többek között a vízellátás, és a természetvédelmi engedélyek kérdését, de azzal szinte mindenki egyetértett, hogy azt szeretnék a vállalkozók és az itt lakók, hogy a tervekből mielőbb valóság legyen.

Mint azt Varga György alelnöktől megtudták az érdeklődő Miskolctapolcaiak, a klaszter már benyújtott egy pályázatot, mely a térség fejlesztéséért létrehozott egyesület működéséhez folyamodott támogatásért. Most egy nagyszabású elképzelést mutattak be Bodonyi Csaba építésszel, amellyel a kiemelt turisztikai attrakciók között kívánnak pályázni a városrész vonzerejének jelentős fokozásáért. Mint ismeretes a munkát ebben az évben, egy nyílt ötletpályázat kiírásával indították és ezzel párhuzamosan felkértek neves építészeket, ismertessék a terület fejlesztésvel kapcsolatos elképzeléseiket. Az a cél, hogy fenntartható legyen minden terv, hiszen másként nem lehet pályázni uniós forrásokra.

Élményfürdő a régi kőbányában és városrészközpont az egykori strand helyénA tervek szerint négy ponton történne – források függvényében – párhuzamosan a fejlesztés. Az egykori strand, a régi kőbánya helyén, a Hejő ligetben és a feltárt, majd visszazárt Bencés-monostornál. Eszerint az egykori strand területének mintegy 60 százalékát visszaadnák az ősparknak, a Hejő-parti ligetes rész kiépítésével. A maradék területen, a jelenlegi épületek nagyrészét funkcióváltás mellett megtartanák és idegenforgalmi, szolgáltató központot alakítanának ki. Így megszünne a szégyenletes „bódéváros”- is, ahogy Kárpáti István tapolcai lakos fogalmazott hozzászólásában, amelyben sok jó ötletet adott a szolgáltatások bővítésére, és a belső közlekedés megoldására is.

A kőbánya területén megvalósuló fejlesztés az ökológiai szempontokat is messzemenően figyelembe veszi, kevés tájidegen, erőltett építészeti elemmel, sokkal inkább a természetes környezet kihasználásával. A völgy vizuálisan nyitott maradna és a minden korosztály számára alkalmassá tett, fürdővel, igazi, a legmodernebb kornak megfelelő, télen is használható csúszdákkal. A Barlangfürdővel történő összekapcsolással pedig jelentősen megnövekedne a létesítmény befogadóképessége. A jelenlegi kolónia megszüntetésével pedig újabb súlyos kérdés oldódna meg a fejlesztés során. A Bencés- monostor feltárásával egy történelmi attrakció valósulhatna meg.

Élményfürdő a régi kőbányában és városrészközpont az egykori strand helyénFrancsis László, – a NORDA vezetője, aki szintén helyi lakos – hozzászólásában azt mondta, hogy minden tisztelete a klaszteré, mert olyan profi elképzeléseket nyújtott be, amelynek megvalósulása az IVS terveivel együttesen, megoldaná azt a feljesztést, amely az üdülőhelyet valóban nemzetközi attrakcióvá tehetné.

Miből, mikor és mikorra?-tette fel a kérdést Szabóné Kertész Katalin helyi lakos, amelyre Varga György azt válaszolta: pályázati pénzből és az önkormányzat támogatásával, egy-máfél éven belül szeretnék elkezdeni a munkát, s mivel a pályázatok nem húzódhatnak évtizedekig, így az elkészültére sem kell sokáig várni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…