2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
Bajnai: ez lehet az utolsó válságkezelő költségvetés

Bajnai: ez lehet az utolsó válságkezelő költségvetés

Bajnai: ez lehet az utolsó válságkezelő költségvetésHa jól tesszük a dolgunkat, akkor ez az utolsó válságkezelő költségvetés Magyarország életében, legalábbis a mostani gazdasági válság tekintetében – mondta Bajnai Gordon szezonnyitó parlamenti beszédében hétfőn.

A kormányfő a pulpitusról szólva megköszönte a parlament felelős többségének, hogy az elmúlt öt hónapban a rövid távú érdekek helyett az ország érdekét nézték. Hozzátette: ugyanezt a szilárd elhatározást és kitartást kéri tőlük a továbbiakban is. Bajnai úgy fogalmazott: az őszi ülésszak kiemelt feladata a jövő évi költségvetés elfogadása, és amit eddig tettek a válságkezelésben, azt be kell betonozni a büdzsében.
 
Mint mondta, a 2010-es költségvetés – amely „testre szabott és felelős” büdzsé -, már biztosítja az adócsökkentést, megszilárdítja a pénzügyi egyensúlyt, erősíti a lét- és közbiztonságot, segíti a munkahelyteremtést, de még sok áldozatot kér. Még a válságkezelésről szól, de már a növekedésről, illetve a gyarapodásról is; nincs szükség nagyobb szigorra, de nem lehet többet osztani sem – tette hozzá a miniszterelnök. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság helyzete jóval stabilabb, mint néhány hónappal ez előtt volt. Emlékeztetett: a kormány maga kezdeményezte a Nemzetközi Valutalapnál, hogy a készenléti hitelkeretet ne kelljen jövő tavaszig teljes egészében felhasználni, mert „úgy tűnik, nem lesz rá szükség”.

Magyarországot erősíti, ezért mindenkinek megéri, ha most felelős és fegyelmezett költségvetés készül – szögezte le. Mint mondta, húsz éve a magyar politikai élet egyik legnagyobb „rákfenéje”, és legnagyobb tévedése, hogy a politikusok kizárólag egymáshoz képest határozzák meg pozícióikat, mindig egymással szemben, „ettől szakad szét az ország”. A miniszterelnök szerint öt hónapja a parlamenti „felelős többség” szakított ezzel a gyakorlattal, felismerte, hogy a politikai érdek érvényesítése nem előzheti meg az ország érdekének érvényesítését, így „a pártérdek helyett a közérdek érvényesült”.

A válságkezelés logikájáról szólva a Bajnai Gordon azt mondta, hogy Magyarország megerősödésének képlete a következő: „egyensúly plusz bizalom, plusz növekedés, egyenlő: több munkahellyel”. A kormányfő megismételte, hogy bár az új kormány öt hónapos működése alatt sikerült megakadályozni a gazdasági összeomlást, de további kemény munka kell ahhoz, hogy Magyarország megerősödjön; a válságnak nincs vége, a neheze még hátra van.

Bajnai Gordon a beszéde végén arra kérte a Tisztelt Házat: hagyja, hogy a válságkezelő kormány elvégezze az ország előtt álló munka legnépszerűtlenebb részét, amely nélkül Magyarország nem tudja legyőzni a válságot, és nem tud megerősödve kikerülni ebből a nagy változásból. Szerinte minden józan és felelős politikus tudja, hogy ezekre a lépésekre szükség van. „A teremben nem ül senki, aki veszítene a válságkezelő program második részének támogatásával, e termen kívül pedig egy ország nyer vele, ezért kérem a támogatásukat” – fogalmazott a miniszterelnök.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek