2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF
Miskolcon, a Görgeyn értékes leletekre bukkantak

Miskolcon, a Görgeyn értékes leletekre bukkantak

Miskolcon, a Görgeyn értékes leletekre bukkantakRégészeti leleteket találtak a Görgey utcai társasház építése során.  A leletmentés idejére az építkezést leállították.
Az építkezés néhány száz méteres környezetében több őskőkori lelőhely is van, ezért a munkálatok miatt a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régészeti megfigyelés szükségességét írta elő a területen. Július második felében a régészeti megfigyelés keretében pattintott kőeszközök kerültek elő, ezért a területileg illetékes Herman Ottó Múzeum átmenetileg leállította az építkezést – mondta el Szolyák Péter őstörténész a Független Hírügynökségnek.

A leletmentés munkálatai július 30-án kezdődtek. Várhatóan még negyven napot vesz igénybe a leletek feltárása. Eddig a régészek pattintott kőeszközöket és a kőeszközök gyártása során keletkezett hulladékokat találtak, az első 8 munkanapon körülbelül 10 ezer darabot. Ezek pontos korát még nem tudni. De az elkészítésük módja alapján a koruk valószínűleg 35-10 ezer év közé, a felső-őskőkor idejére tehető.

Tizenötödik századi pénzt is találtak a régészek, ami V. László vagy Mátyás király idejéből (kb. 1441-1467 között) származik. Középkori kerámiák is előkerültek, valamint egy 18. és 20. század közé tehető, teljesen épen fennmaradt egy kút, amelynek jelenleg is folyik a feltárása. Még körülbelül egy hét, mire a kút alját is feltárják, a korát csak ekkor tudják majd pontosabban meghatározni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…