2024. 06. 15. szombat

Jolán, Vid
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
Jó gazda-e a Városgazda?

Jó gazda-e a Városgazda?

Jó gazda-e a Városgazda?Az a cég küldetése:”hogy a város gazdájaként aktívan, környezetbarát módon; a városunk igényes, vendégváró, otthonos megjelenését biztosítva; minden érintettel nyitottan, kezdeményező-készen együttműködve részt vegyen Miskolc városképének alakításában.” Én ezzel, mint városlakó maximálisan egyetértek. Egész beszélgetésünk alatt az a kérdés motoszkált a fejemben, hogy azt tudom, hogy mi, a város lakói mikor tartanánk jó gazdának a Városgazda Kft-t, de vajon a cég vezetője Osváth Zoltán, – aki mindössze két hónapja tölti be ezt a funkciót, de a miskolciak már  ismerhetik Őt, hiszen a Szocio Produkt Kft. ügyvezetőjeként, a Miskolc Holding érdekeltségeibe tartozó tagvállalatot vezette az elmúlt négy évben, –  mikor mondaná ezt?

–    Véleményem szerint, akkor jó gazda a Városgazda, ha mindenütt látszik a jelenléte, főként azokon a frekventált helyeken – pályaudvarok, belváros, Miskolctapolca, Lillafüred – ahol nem csupán az itt lakók, hanem a vendégek is megfordulnak. Ez pedig munkaszervezés, és a meglévő munkaerőforrás ésszerű kihasználtságán múlik. Persze az is sokat számít, hogy mekkora az a város és milyen adottságai vannak.

–    Mit tart Ön a feladatokból a legfontosabbnak, melyek a prioritások?

–    Minden feladat egyaránt fontos, hiszen valahol mindegyik miskolciakat érint, de a fűnyírás a kátyúzás és a favágás szerintem az amely egy 3-5 éves időtávon stratégiai kérdés. Ezek olyan területek, amelyeket részben saját embereinkkel, részben pedig alvállalkozókkal végeztetünk. A sokat szidott kátyúzásra ebben az évben közel 100 milli forintot költünk, s ezzel azt érjük el, hogy a fő közlekedési utak rendben vannak. Persze nem azt állítom, hogy nincs már több kátyú, s, hogy ebből a pénzből minden úthiba eltüntethető, de ígéretem van a Polgármesteri Hivataltól, hogy ezt még az idén 10 millió forinttal kiegészítik, s akkor még több problémás terület tehető rendbe.

–    Most nem lehet a munkájuk elvégzésének erőforrásbeli akadálya, hiszen az „Út a munkához” program keretében elegendő ember áll ahhoz rendelkezésre, hogy szép, tiszta, ápolt városunk legyen.

–    Több mint ezer ember dolgozik nap, mint nap, ennyi a program jelenlegi létszáma, akik közül kétszázan civil szervezeteknél tevékenykednek, 28-an településőri feladatokat látnak el, a közel 800-an a parkokat, a patakmedreket, az utcákat ,tereket a virágágyásokat teszik rendbe. Olyan értékes munkát végezve ezzel, ami mindannyiunk közérzetének javítására szolgál.

–    Kardinális kérdés a fakivágás is, mert erre nagyon érzékenyek vagyunk, főként, ha úgy érezzük, hogy a zöldfelület ezzel csorbát szenved, de akkor is háborgunk, ha a vihar dönti ki a fákat, mert már elöregedtek. Mi a legoptimálisabb megoldás?

–    Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Városüzemeltetési Osztályától 2005. évben került át társaságunkhoz a fasorgondozási feladatellátás. Miskolc városában több mint 100 ezer db azon fák száma, melyek gondozást igényelnének, a faállomány 80 %-a elöregedett. A fasorgondozásra fordítható összeg a lakossági bejelentések teljesítésére elegendő. A kérelmek 95%-a jogos, csak minimális kérés kerül elutasításra. Lakossági bejelentés alapján ebben az évben eddig 222 db fát vágtunk ki. Favágással, gallyazással kapcsolatos bejelentéseket a 46/412-611  120-as mellék telefonszámon és a www.varosgazda.hu oldalról letölthető bejelentőlapon fogadjuk. A rendelkezésünkre álló szűkös előirányzat miatt még nem volt példa olyan mértékű balesetveszélyt megszüntető favágásra, mely 2009. július 13- án kezdődött az Egyetemvárosnál épülő Városi uszoda mellett. A Miskolci Egyetem jelzésére társaságunk és a MMJV Polgármesteri Hivatalának illetékes szakemberei a helyszíni bejárást követően megállapították, hogy a bejelentés jogos és elengedhetetlen a gyors intézkedés. A szükséges engedélyek beszerzése után megkezdtük a 115 db elszáradt nyárfa tarra vágása.

–    Igaz a prioritások között nem említettük, de egy olyan feladat is az Önök hatáskörébe tartozik, amellyel minden ember találkozik életében, s bizony olyan helyzetben, amikor sokkal érzékenyebbek vagyunk a körülményekre. Ez a feladat pedig a temetkezés, és a temetők karbantartása…

–     Így igaz, társaságunk tevékenységi körébe tartozik még az önkormányzati temetők üzemeltetése, a 14 temető karbantartása, amelyből nyolc ma is működik, hat pedig már lezárt, de természetesen azt is rendben kell tartanunk. Terveink között szerepel a Szentpéteri kapui temető épületegyüttesének rendbetétele, melyet pályázat útján szeretnénk megvalósítani.

–    Az Állatkert viszont kikerült az Önök irányítása alól. Ez azt jelenti, hogy jóval kevesebb lett a munka?

–    Nem azt nem mondhatnám, hiszen az Állatkert cégünkön belül is önálló gazdasági szervezetként működött.

–    Milyen jövőbeni tervei vannak igazgató úrnak?

–    Olyan munkaszervezet kialakítása, amely hatékonyan szolgálja a városüzemeltetéssel kapcsolatos feladatok- virágosítás, fűnyírás, köztisztasági feladatok, …..- ellátását a városlakók megelégedésére. Ezen cél elérése érdekében minden lehetőséget meg szeretnénk ragadni az együttműködés elmélyítésére mind az önkormányzati képviselőkkel, mind a Polgármesteri Hivatal munkatársaival.
                                                                                    

Orosz B.Erika

 

 Jó gazda-e a Városgazda?

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek