2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Desszertek
  • »
  • Juhtúrós töltött pogácsa (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Juhtúrós töltött pogácsa (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Hozzávalók:

* 40 dkg liszt

* 15 dkg házi vaj

* 3,5 dl tej

* só

* 2 dkg élesztő

* 25 dkg juhtúró

 

* 2 tojássárgája

* 1 közepes nagyságú főtt burgonya

* kevés cukor

* bors

A pogácsa (közös) elkészítése: A Férj a burgonyát megpucolja, enyhén sós vízben megfőzi. Majd a krumplitörővel áttöri. Ezután a juhtúrót alaposan összedolgozza sóval, 5 dkg vajjal, 1 tojás sárgájával és az áttört főtt burgonyával, kihűti.

A Feleség a lisztet nagyobb tálba átszitálja. Kisebb tálkába tesz belőle két evőkanálnyit, belemorzsolja az élesztőt, hozzáadja a cukrot, 1 dl tejet, összekeveri, és langyos helyen addig keleszti (kb. 15 perc), amíg a tetején a liszt repedezni kezd. Ezután ezt a liszt közepébe nyomott kis mélyedésbe önti. Sima tésztává összedolgozza a 10 dkg olvasztott vajjal, tejjel, tojássárgájával meg egy kis sóval. A tálat tiszta konyharuhával letakarja, és langyos helyen kb. 1 óra hosszáig duplájára keleszti.

A Férj a nyújtódeszkát finoman meglisztezi. Majd a lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtja a pogácsatésztát, pogácsaszaggatóval (5 cm átmérőjű) kiszaggatja a pogácsákat, a közepükbe mélyedést nyom, és még 10-15 percig keleszti a tésztát.

Ezután a Feleség a pogácsákba tölti a juhtúrós tölteléket, kicsit megsodorja, majd a kikent sütőlemezre nem túl szorosan egymás mellé teszi a pogácsákat.

A Férj a sütőt előmelegíti. Majd a sütőlemezt a tűzhelybe teszi, és a pogácsákat előmelegített forró sütőben, közepesnél nagyobb lángon (kb. 20 perc alatt) megsüti. Az illatán és színén látja, amikor kész. A megsült pogácsákat a sütőlemezzel kiveszi, és a pogácsákat kosárkába teszi.

A Feleség a sütés után kis időre letakarja a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.

A Férj Tokaji Furmintot, a Feleség Tokaji édes Szamorodnit kortyolgat hozzá.

 

Megjegyzés: Amint a recept címében is olvasható „fiatal és még fiatalabb házaspároknak”

készült a receptünk. Ezzel is szerettük volna a fiatal és természetesen a szépkorúakat is

a közös sütés, főzés örömével megajándékozni.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kókusz tekercs
Kókusz tekercs Egy rúdhoz: 20 dkg darált keksz 15 dkg porcukor 2 evőkanál kakaópor 1/2 dl rum 2 merőkanál kávé Krém: 7 dkg vaj 10 dkg…
Boszorkány máglya
Boszorkány máglya hozzávalók: Hozzávalók: – 16 db babapiskóta – 3 dl tej – ízlés szerint vanília cukor és porcukor – 25 dkg gesztenye massza –…

További cikkek