2021. 10. 27. szerda

Szabina
1 EUR 365 HUF
1 GBP 434 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Desszertek
  • »
  • Házi sajtos pogácsa (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

Házi sajtos pogácsa (Ki, kit főz le? – receptbeküldő verseny)

hozzávalók

60 dkg finomliszt

25 dkg házi vaj

4 dl házi tejföl

2,5 dkg élesztő

1 kk cukor

0,5 dl házi tej

4 tojássárgája

2-3 dkg só

 

 

Tetejére:

1 db házi tojás

8-10 dkg reszelt sajt (pl. edami)

 

Tepsi kikenéséhez:

Vaj

 

elkészítés

Csöpögtessük le a tejfölt szitába helyezett tiszta tüllön keresztül, legalább 1-2 órán át.

A házi tejet langyosítsuk meg, majd öntsük egy bögrébe, keverjük össze a cukorral és az élesztővel, majd tegyük meleg helyre felfuttatni (10-15 perc) .

A vajat langyosítsuk fel szobahőmérsékletűre, majd a sajt kivételével keverjük össze a hozzávalókat.

Alaposan gyúrjuk át, míg pogácsatészta-masszát nem kapunk.

A kapott tésztát helyezzük kelesztőtálba, fedjük le, és legalább fél órán keresztül pihentessük.

Ezután lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki, és hajtogassuk össze a pogácsa alapanyagát, majd ismét helyezzük a belisztezett kelesztőtálba, ahol újból legalább fél órát pihentetjük.

Ismét nyújtsuk ki, és hajtogassuk össze a tésztát. Megint pihentessük fél órát, utána lisztezett nyújtódeszkán kisujjnyi vastagságúra nyújtsuk ki.

Rácsozzuk be kb. 3 mm mélyen a tésztát egy kés segítségével, majd a 7 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassunk pogácsákat. A pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk, „sodorjuk”, majd tegyük azokat kivajazott tepsire.

Kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg reszelt sajttal. Rövid pihentetés után -kb. 15 perc- előmelegített sütőben (gázsütőnél 3-as fokozat) aranybarnára sütjük. Az illatán és a színén látjuk, amikor kész.

Sütés után kis időre letakarjuk a megsült pogácsákat egy tiszta konyharuhával.

 

sütési hőfok: 170 °C

sütési mód: alul-felül sütés

Borajánlat: Hétszőlő Tokaji Furmint  2006, Hétszőlő Tokaji Hárslevelű 2005

 

Házi sajtos pogácsát készítettünk Ferenc nagymamájának receptje alapján. (Ebből az adagból 60 darab lesz.)

 

Pogácsakészítési javaslatok a férjem (Ferenc) nagymamája szerint:

 

A pogácsa állaga a lelke.

 

A pogácsa tésztája legyen hamvas és omlós, az íze kellemes, küllemre pirospozsgás és legyen réteges.

 

Az összetevőkre fordítsunk nagy figyelmet.

 

1. A házi tejfölt legalább 1-2 órával a sütés előtt kezdjük el lecsepegtetni, de még jobb, ha előző este elvégezzük a műveletet, mert így több savó csöpög ki belőle -ezáltal finomabb tejfölt kapunk.

 

2. A lisztet szitáljuk át, így több levegő kerül a pogácsába, amitől az omlósabb lesz.

 

3. Csak vajat használjunk! Lehet teavaj is, a margarin nem jó.

 

4. A tészta pihentetése legalább fél órán keresztül történjen, de több időt is rászánhatunk.

 

5. A pogácsák kiszaggatása után megmaradt tésztát újból gyúrjuk össze, és szaggassuk ki, mindaddig, míg az el nem fogy. Így kicsit keményebb tésztát kapunk, de ez a minőségen nem változtat.

 

Gyúrás, dagasztás:

 

1. A kényesebbek először robotgéppel dolgozzák össze a hozzávalókat (a bátrabbak ezt elhagyhatják), majd a kezünkkel gyúrjuk, formázzuk tovább a masszát, egészen addig, amíg a tészta összeáll, és könnyedén elválik az edény falától.

 

2. Később ezt a karizom-erősítő műveletet a lisztezett deszkán is megismételjük.

 

Rétegezés:

A tészta hozzávalóinak összedolgozása, összegyúrása és az első hosszabb idejű (40-60 perces) kelesztés után érdemes a pogácsatésztát háromszor áthajtogatni, így érhetjük el, hogy állaga leveles legyen.

 

Hajtogatás:

 

1. A tésztát téglalap alakúra hajtjuk, majd a két rövidebb oldalát behajlítjuk egymásra, először az egyik végét, majd rá a másik felét is. Így három réteget kapunk egymáson.

 

2. Letakarjuk, pihentetjük 15-20 percet, majd megint téglalappá nyújtjuk, és megismételjük a hajtogatást még legalább kétszer.

 

Rácsozás, szaggatás, sodrás:

 

1. A pogácsát 3-5 mm mélységben egy éles kés segítségével rácsozzuk.

 

2. A pogácsaszaggató mérete legalább 5 cm átmérőjű legyen, mert így sütés után is megérezzük a pogácsa belső finom ízeit.

 

3. Szaggatás után a pogácsákat két tenyerünk között megformázzuk, „sodorjuk” , majd így tesszük azokat  a kivajazott tepsire.

 

Szép mosolygósra sütés:

Szép színe lesz a pogácsának, ha a sütés előtt megkenjük a pogácsák tetejét tojássárgájával vagy tojásfehérjével vagy egy egész felvert tojással, illetve egy egész felvert tojásban elkevert kevés tejjel.

 

„Az igazi pogácsa kemencében sütve a legfinomabb.”

Jó étvágyat hozzá!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Vaníliás kifli
Hozzávalók: 42 dkg liszt 30 dkg sütőmargarin 22 dkg darabolt dió 15 dkg porcukor vaníliás porcukor Elkészítés A puha margarint …
Hozzávalók:   • 1 zacskó kerekpiskóta (puha) • 1 zacskó keksz • 3 alma • 20 dkg margarin   • 20 dkg barnacukor • Fahéj, citromlé…
Hozzávalók a Jetty-tortához: • 20 dkg + 20 dkg = 40 dkg porcukor • 15 dkg + 20 dkg = 35 dkg margarin   • 2 tojás • fél csomag sütőpor • 30 …

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum