2024. 04. 30. kedd

Katalin, Kitti
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

A kör négyszögesítése – az Újgyőri főtéren

Akik látták már a zöld nyilas animációt, tudják, gyökeresen átalakul Miskolc nyugati városrészének fő közlekedési csomópontja. A közúti forgalom a mostani körgyűrű helyett az egész környező teresedést megkerülve fog haladni, ha elkészül a projekt. A tér ily módon a többszörösére nő majd.

A villamoshálózati rekonstrukcióhoz kötődően alakul át az Andrássy út indítását adó kereszteződés, amely jól megszokott, ámbár nem a legszerencsésebb módon egy körforgalom révén oldotta meg eddig a háromirányú közutak és a sínek találkozását. Ennek immár vége: a csütörtökön kezdődő beruházás eredményeképpen a tér egészen megváltozik, mondhatni, „bekebelez” minden elérhető területet, azaz részévé válik a busz pályaudvar, a taxiállomás, a benzinkút, minden egészen a közeli autókereskedésig, illetve a szomszédos lakóházakig. Egy hatalmas téglalap alakú Újgyőri főtér váltja fel az eddigi szűk „karikát”.
Az említett közeli emeletes ház tetejéről készítettük az alábbi videók egyikét, hogy megmutassuk, egyszersmind rögzítsük is dokumentarista igénnyel, milyen volt az elmúlt években, évtizedekben ez a környék. Hiszen néhány hónap múltán talán már nem is fogunk emlékezni rá ebben a formájában. És hogy milyennek fogjuk akkor – azaz a következő évtizedekben – látni? Ezt mutatja meg a másik videó, amelynek forrása a zoldnyil.hu, a projekt weboldala. A harmadik kis filmfelvétel pedig az e hét keddi állapotokat mutatja be az Újgyőri főtéren: a villamossínek mentén már jóideje folynak a pályacserére irányuló építkezések, a tér többi részén viszont még csend és nyugalom honol(t). B.A.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek