2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

A nyári ludak

A nyári lúd a Kárpát-medencében rendszeresen fészkelő madár. A természetvédők a faj fenntartásáért tiltják a vadászatát és védik a fészkelő helyeiket.
Amit most látnak az nem a nyári lúd óvoda. Ezek a fiókák mind az anyjuknak tekintik az élen totyogó tojót, pedig közülük csak 5-6 mondhatná el ezt. Ettől függetlenül, ha egyszer mögészegődtek, akkor már egy családba tartoznak. Ha felnőnek ezt a tojót fogják követni a levegőben, V alakban amikor délre szállnak.

A nyári lúd az általunk is jól ismert házi lúd és a többi tenyésztett lúd őse. Előbb háziasították, mint a tyúkot. Ez Babiloniában már időszámításunk előtt 4000 évvel megtörtént. Ez a szárnyas a legnagyobb termetű Európában élő lúd féle. A telet Spanyol – és Franciaországban töltik. Majd útra kelnek, hogy fiókáikat Közép- illetve Észak-Európában költsék ki. A ludak csapatokban repülnek és ilyenkor jellegzetes V alakba rendeződnek. Itt minden egyednek megvan a rangja alapján meghatározott helye. A sort ilyenkor általában egy tapasztalt tojó vezeti. Mögötte a párja majd a fiókák követik. Hazánkba kora tavasszal érkeznek. A nyári lúd az egyetlen vadlúd faj, amely nálunk is fészkel. Évente csupán 800-1000 pár költ Magyarországon, emiatt szigorúan védett madár.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…