2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 394 HUF
1 GBP 465 HUF

Az euro története

„Az illetékes szakemberek mindent megtettek a pénz biztonsága érdekében. Ennek megfelelően az eurobankjegyek speciális papírból és különleges nyomdatechnikai eljárásokkal készülnek. A banjegyek vízjelet, biztonsági szálat, illeszkedőjelet, hologrammot- a magasabb címletek pedig színváltó festéket is találunk.

 

A bankjegyek minden tagállamban, minden oldalukon azonosak. Nem így a pénzérmék. Ezeknek ugyanis csak az előoldala közös. Luc Luycx, a belga királyi pénzverde művésze tervezte. Az érmesorozat nyolc címletből áll: 1, 2 5 10, 20 és 50 centes, valamint egy és két erurós érmékből. Egy euró 100 centtel egyenlő. A nyolc eruró változó mérete, súlya, anyaga, színe és vastagsága csak úgy, mint az eltérő kialakítású peremek segítik a felhasználókat at egyes címletek azonosításában. Továbbá, az érmet kezelő automatákat, gépeket a címletek felismerésében. Az érmék közös oldalain Európa három féle képpen ábrázolt térképét és az európai közösség tizenkét csillagát találjuk. A három legalacsonyabb címleten látható térkép Európát mutatja a világ részeként. A 10, 20 és 50 centes érméken az eurozóna országai láthatóak. Az 1 és 2 eurós érméken lévő térkép viszont az európai közösség tagjainak egységét jelképezi. Valamennyi euró érme törvényes fizetőeszköz az euróövezet egészében. Függetlenül azok nemzeti motívumokkal ellátott hátoldalától. A két legmagasabb címlet, az 1 és a 2 eurós a nagyobb biztonság érdekében, bikolor kivitelben készült. Külső gyűrűjük más színű, mint  a belsejük. Az 1 eurós kívül sárga, a 2 eurós belül. A 12 érintett tagállamból 5-ben országonként azonos motívum szerepel mind a nyolc érme nemzeti oldalán. A BENELUX államokban az uralkodó vagy a trónörökös képmása. Írországban a kelta hárfa, Portugáliában pedig régi pecsétek. A többi hét országban az egyes érmecímletek motívumai különbözőek. Például az osztrák 1 euróson Mozart, az olasz 10 centesen Botticelli Vénusza, a német 10, 20 s 50 centesen a Brandenburgi kapuk. A német 1 és 2 euróson a sas, az osztrák 2 centesen egy havasi gyopár, az 50 centesen a szecesszió bécsi épülete, a francia 1,2 és 5 centesen Mariann az ország jelképe, a finn 1 euróson pedig két repülő hattyú látható. A Magyar Nemzeti Bank fontos céljának tekinti Magyarország csatlakozását az euróövezethez. Rövidesen pályázatot ír ki a magyar euróérmék megtervezésére. Így a 2004 május 1-én az Unió tagjaivá váló tíz ország között hazánknak is lehetősége lesz eldönteni milyen sajátos, összetéveszthetetlen, csak is országunkra jellemző motívumok kerüljenek a leendő magyar euróérmékre.”

-freepress.eu-

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

126863
„Vakablak” Kerekeken guruló, cigarettával kitömött ablakokat találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatóságának pénzügyőrei Győr-…