A családunk egyik kedvence a disznósajt. A disznósajt magában egy elég nehéz kalóriadús étel. Régebben nem is volt gond a disznósajt és egyéb kalória gazdag „disznóságok” hurka, kolbász, szalonna fogyasztásával. Akkor még a falusi emberek reggeltől estig nehéz fizikai munkát végeztek.
Manapság a mozgásszegény életmódunknak köszönhetően már nem minden nap ehetünk gazdagon. Ezért Mártikával egy kicsit könnyedebb ételként salátának készítettük el egy darab finom disznósajtot.
Disznóöléskor főtt fejhúsból, bőrből, fűszerekből, helyenként vérrel is keverve készített töltelék. Elsősorban disznógyomorba, ha kettő készül, a kisebbet vakbélbe töltik. Erdélyben főként a hólyagba kerül ilyen töltelék. A disznósajtot megfőzik, préselik, füstölik, így a kásatöltelékeknél hosszabb ideig eltartható. Hidegen fogyasztják.
További információk
Hozzávalók:
40dkg disznósajt; 3 fej lilahagyma (közepes méretű); 2 evőkanál napraforgó étolaj vagy olívaolaj; 2 késhegynyi kakukkfű; 2 késhegynyi bazsalikom; csipetnyi kristálycukor; ízlés szerint borecet; só; (bazsalikom levél a díszítéshez).
Elkészítés:
A lilahagymákat vékonyan felszeleteljük, és megsózva félretesszük, egy óráig állni hagyjuk. A disznósajtot felszeleteljük, és újnyi csíkokra vágjuk, majd a hagymával összekeverjük. Az olajjal és egy kis borecettel meglocsoljuk. Bazsalikommal, kakukkfűvel és egy csipetnyi cukorral ízesítjük. Bazsalikom levéllel díszítjük. Legalább egy napra hűtőbe tesszük. Amikor az ízek már összeértek, friss kenyérrel, keményre főzött tojással fogyasztjuk.
Ha házilag szeretne disznósajtot készíteni, innen megtudhatja, hogy mi hogyan készítjük el:
1 egész disznófej, 70 dkg tokaszalonna, 60 dkg bőrke, 1 egész disznónyelv, 1 egész szív, 1 megtisztított disznógyomor, 5 gerezd fokhagyma, 1/2 dkg őrölt bors, 1/2 dkg őrölt szegfűbors, 5dkg paprika, 5dkg só,
A fejet előkészítjük, alaposan megmossuk, majd a nyelvvel, a szívvel, a bőrkével és a szalonnával együtt annyi vízbe tesszük fel főni, amennyi azt ellepi. Annyira főzzük a hozzávalókat, hogy a fejcsontok a hústól könnyedén elváljanak. A disznófejet kicsontozzuk majd a szívvel, a nyelvvel, a bőrkével és a szalonnával együtt ujjnyi csíkokra (laskára) vágjuk. A fűszereket megőröljük, a fokhagymát áttörjük. Sózzuk, fűszerezzük, az egészet összekeverjük. (Lehet egy kicsit sós, mert főzéskor veszít a sós ízből) Majd még melegen a tisztított gyomorba töltjük. A nyílásokat elvarrjuk, megszurkálva abálólében (abalében) kb. 45 percet főzzük. (A sajtot annyiszor 15 percig főzzük, ahány kilós a sajt.) A léből kiemelve deszkára helyezzük, lecsurgatjuk, leszikkasztjuk. Két deszkalap közé helyezve, majd egy súlyt (követ) rátéve másnap reggelig préseljük. Hideg helyen tároljuk. Frissen fogyasztható, hideg füstön felfüstölve hetekig is eláll.