Hozzávalók:
4 db csirkemellfilé
2 evőkanál extra szűz olivaolaj (hidegen sajtolt olívaolaj) a páchoz
2-3 evőkanál házi, vagy teavaj
kakukkfű,
fűszersó,
50 dkg Burgonyagerezd (fagyasztott héjas krupli)
oregano,
bors, só
Hozzávalók a nyári salátához: 1 fejes saláta, 30 dkg paradicsom, fél szál póréhagyma, 12 db fekete olívabogyó, 1 evőkanál borecet, egy csipet provence-i fűszerkeverék, só, bors
A megtisztított, kicsontozott csirkemellet rátesszük a folpack fóliával letakart vágódeszkára majd a fóliával letakarjuk és húsklopfolóval (kalapács) szép egyenletesen kiveregetjük.. Ha nincs húskalapácsunk, nyeles lábas vagy serpenyő aljával is megtehetjük. A szeletek ezután jól süthetők lesznek. Ezután egy tálba tesszük és mindkét oldalukat besózzuk (bedörzsöljük a fűszersóval), a kakukkfűvel, majd csorgassunk rá egy-két evőkanál hidegen sajtolt olívaolajat, és tegyük a hűtőbe pár órára.
Grillező serpenyőben felhevített vajon süssük pirosra a befűszerezett csirkemelleket. Sütéskor érdemes egy nagyobb lábassal „levasalni”, ilyenkor sokkal könnyebben átsül a hús.
( A lábasba vizet öntünk- nehezéknek)
A saláta elkészítése: A saláta megmosott, lecsepegtetett leveleit feltépkedjük és egy tálra helyezzük. A póréhagyma szárát hosszában kettévágjuk és egész vékonyan felszeleteljük, hozzáadjuk a salátához. Rákarikázzuk a paradicsomokat az olívabogyókat rászórjuk.
Az olivaolajat egy kis tálkába üntjük ecettel, sóval, borssal fűszerkeverékkel (pl. Provancei) ízesítjük, elkeverjük majd a salátára öntjük.
A burgyonyát sütőben megsütjük.
A sütőt előmelegítjük, a tepsire egy sütőpapírt helyezünk, és rászórjuk a fagyasztott burgonyát. Fűszerkeveréket ( oregáno, és fehérbors) szórunk rá. Készre sütjük.
Tálaláskor enyhén sózzuk.
Csirkemell: sovány, finom húsú, kiválóan alkalmas párolva, sütve, a bőre alá töltelék, vagy zöldfűszer is rakható.
Filézett csirkemell: ( csont és bőr nélkül) A bőr és csont eltávolítása nem nehéz, otthon is könnyűszerrel elvégezhető, de megvásárolhatjuk már filézett formában is a csirkemellet.
Kiválóan alkalmas gyors sütésre akár egészben, keresztben kettévágva, de csíkokra vágva is.
Gyorsan kiszáradhat, óvatosan süssük.