Hozzávalók
• ½ kg liszt
• 5 dkg porcukor
• 5 dkg vaj
• pici só
• 2 dkg élesztő
• 3 tojás sárgája
• 3 cl rum
• kb. ½ l tej
• a sütéshez olaj vagy zsír
Elkészítés
Az élesztőből, 1 kanál porcukorral, 3 dl tejjel és 3 evőkanál liszttel kovászt készítünk.
A porcukrot a vajjal kikeverjük és a kovásszal együtt a liszthez adjuk és jó alaposan kidolgozzuk a maradék langyos tej folyamatos adagolásával, amíg szép fényes, hólyagos lesz, kb. 20 perc. Tetejét liszttel megszórva, letakarva meleg helyen a másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt lisztezett gyúródeszkára borítjuk és kézzel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk, kiszaggatjuk fánkszaggatóval vagy vizespohárral, amit minden darab előtt lisztbe mártunk, hogy ne ragadjon hozzá a tészta, lisztezett deszkán kb. ½ óráig pihentetjük. Ezután nem túl forró bőséges mennyiségű olajban vagy zsírban, úgy, hogy a megkelt darabok felső oldala kerüljön először sütésre, fedővel letakarva. Ha megsült megfordítjuk és már fedő nélkül sütjük a másik oldalát. Az olaj ne legyen túl forró, mert a fánk külső része hamar megsül, de belül nyers marad, ha viszont nem elég meleg nagyon magába szívja a zsiradékot és nehéz lesz. Jó egy kis darabbal próbasütést végezni.
A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradék lecsepegjen róluk. Porcukorral megszórva, baracklekvárral tálaljuk.