2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF

Számok a gumiabroncson: mit jelentenek?

Ha úgy döntünk, autót vásárolunk, érdemes alaposan megismerkedni minden műszaki jellemzőjével. Még akkor is, ha nem tartjuk magunkat nagy műszaki mágusnak, jó, ha fel tudjuk fedezni a hibákat, vagy pontosan körbeírni a szerelőnek egy üzemzavart. Nézzünk is meg egy apróságot: a gumiabroncs peremére írt számokat.

A szélesség és az oldalfal aránya

Ha megvizsgáljuk az abroncsot, valahol találni fogunk egy arányszámot, vagyis többnyire egy nagyobb és egy kisebb, /-jellel ellátott értéket. Az első szám az abroncs szélességét, a második szám a szélesség és az oldalfal %-os arányát jelöli.

Minél kiegyenlítettebb ez az arány, annál ballonosabb a gumi. Az 1:1-es arányt ma már főleg bicikli kerekeknél látjuk, de a szocialista autók is zömmel ezzel dolgoztak.

A titokzatos R-betű

A számok után közvetlenül egy R betű következik. Ez a radiál gumit jelöli. Diagonál gumit ma már legfeljebb a retro autók esetében találunk. A radiál gumi jóval korszerűbb és jobban optimalizálható. Merevebb, így kisebb a menetellenállása, jobb fogyasztást, jobb gyorsulást biztosít.

A szélesség, a teher és a sebesség

A következő szám a gumi szélessége hüvelykben. Egy hüvelyk 25,4 mm. Ez a szám azt mutatja meg, hogy mekkora felnire való az adott abroncs. Ez után a szám után egy kód jön, amely egy kétjegyű számból és egy betűből áll.

A szám azt mutatja meg, mekkora az abroncs maximális terhelhetősége (ez egy index szám, tehát nem egy mértékegység. Egy internetes kereséssel könnyen kideríthetjük a hozzá tartozó tömeget). A betű a maximális sebességet adja meg, amelynél az abroncs még használható. Személyautóra való gumiabroncsoknál általában az S vagy T jelölést, 180-190 km/h sebességet találunk.

A gyártási év és márka

A DOT jezlés utáni utolsó számok a gyártási hetet és évet jelölik, a 1819-es abroncsot pl. 2019. 18. hetében készítették. Az abroncson szerepel még néhány speciális jelzés, pl. az erősített oldalfalra utaló XL (extra load) vagy a csak teher abroncsoknál megfigyelhető Regroovable felirat, ami az utánvágható mintázatot jelöli.

Íme néhány speciális jelölés:

●      RF: Erősített falú abroncs (Renforced)

●      TWI: ez a betűsor a kopásjelző helyét mutatja meg

●      TL: tömlő nélküli abroncs (Tubeless)

●      M+S: (mud and snow) sáros és havas útra való (téli) abroncs.

●      AS, All Season, AW, All Weather: négyévszakos gumi

●      Nyíl vagy RD felirat: rotációs irány

●      Innerside vagy inside: aszimetrikus abroncsoknál az abroncs belső oldala

Miért keressünk megfelelő abroncsot?

Az Olcsobbgumi.hu-nál elérhető kisteherautóra való gumiabroncs házhoz szállítását is kérhetjük. Ők is azt javasolják, ismerkedjünk meg a számok jelentésével. Ha ezeknek a paramétereknek a jelentőségét ismerjük, sokkal könnyebb új abroncsot vásárolni, vagy megfelelőre cserélni az autóhoz eredetileg kapott gumiszettet.

Ha jól választunk, a kocsi és az abroncsok élettartama is nő, de a fogyasztáson is látszik majd a különbség./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Holnaptól 46. UTAZÁS KIÁLLÍTÁS
2024. február 22-25. között Az Utazás kiállítás a látogatói igényeknek megfelelően megújul, interaktív programokkal egészül ki, amelynek köszönhetően…