2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Senkit nem kellett kizárni az UEFA EURO 2020 labdarúgó Európa-bajnokság hazai rendezésű mérkőzéseiről tényleges láz miatt

Senkit nem kellett kizárni az UEFA EURO 2020 labdarúgó Európa-bajnokság hazai rendezésű mérkőzéseiről tényleges láz miatt

Több mint 1000 esetben riasztottak a hőkamerák és az infrakapuk

Az aktuális környezeti hőmérséklet alapján kalibrált hőkamerák és infrakapuk több mint 1000 esetben azonosítottak emelkedett testhőmérsékletű személyeket a Budapesten lejátszott Európa-bajnoki mérkőzéseken, de a másodlagos méréseknél tényleges lázat nem észleltek egyetlen szurkolónál sem. Az Európa-bajnokság hazai mérkőzéseire kötelezően előírt automatikus testhőmérséklet méréseinek elvégzésére a Magyar Labdarúgó Szövetség az iTeam Medical-t kérte fel, amely a ThermoSecurity megoldását alkalmazta. Dr. Englert Zoltán orvosszakértői-rendszer specialista elmondása szerint az integrált technológia világszinten egyedülálló, csomópontonként és másodpercenként 100 fő egyidejű és megbízható észlelésére is képesek.

A közel 100 fős mérnöki és egészségügyi csapattal dolgozó iTeam Medical 2021 áprilisában kivételes elismerésben részesült, amikor elnyerte az UEFA 2020 Labdarúgó Európa-bajnokság hazai mérkőzéseire kötelezően előírt automatikus testhőmérséklet mérés tervezésének és lebonyolításának jogát. Közismert, hogy a koronavírus fertőzés egyik jellemző tünete a magasabb testhőmérséklet, ennek pontos detektálásához azonban különlegesen érzékeny eszközökre és gyors személyi reagálásra van szükség.

Az iTeam Medical csapata 2020 nyarán, a koronavírus-járvány első hullámát követően alakította ki a ThermoSecurity technológiát, amelyet orvostechnikai protokollban jártas szakértők és tapasztalt orvosi team működtet és felügyel.

Kulcstényező a pontosan megtervezett protokoll

Az intelligens egészségügyi és informatikai technológiákban komoly jártassággal bíró cégcsoport számára a tényleges kivitelezésre csupán szűk egy hónap állt rendelkezésre a kontinenstornát megelőzően, ami sok kihívást jelentett, hiszen egy tömegrendezvényen kulcsfontosságú az egészségügyi protokoll előzetes kialakítása. Ennyi idő alatt tervezték meg az egyes mérőállomások felépítését, a műszaki infrastruktúrát, majd tanították be a mérnök és orvos csapatot, de az alapos tesztelésre is hagytak elég időt.

Dr. Englert Zoltán orvosszakértői-rendszer specialista – a ThermoSecurity társalapítója és tervezője – kiemelte, hogy a technológia már a próbákon is tökéletesen működött. A világ legkorszerűbb beléptető hőkameráit és infrakapuit kapcsolták egy közös rendszerbe, így a sikeres budapest Eb-rendezéshez az is hozzájárult, hogy akár csomópontonként és másodpercenként 100 fő egyidejű észlelésére is képesek voltak.

„Az iTeam Medical által kifejlesztett ThermoSecurity megoldás egyik kulcstényezője a pontosan megtervezett egészségügyi protokoll. A folyamat során az aktuális környezeti hőmérséklet alapján kalibrált hőkamerák és infrakapuk biztosítják az emelkedett testhőmérsékletű személyek azonosításához szükséges jelzéseket. Ennek alapján indul a riasztási folyamat, amely során kiemeljük az egyént, majd a másodlagos mérések során, pihentetést követően többszöri kézi méréssel bizonyosodunk meg a riasztás valódiságáról” – magyarázta.

„A siker másik tényezője a csapatmunka. Rendkívül gyorsan kell a riasztásokra reagálni, ehhez nem elég ismerni a feladatunkat, de azt alaposan be is kell gyakorolni és éles helyzetben villámgyorsan végre is hajtani” – tette hozzá a specialista.

A ThermoSecurity sikerrel teljesített

Az Európa-bajnokság négy budapesti mérkőzése alatt 250.000 néző és további 40.000 fő (technikai személyzet, szervezők, önkéntesek, média munkatársai, VIP vendégek) sikeres testhőmérséklet mérésére került sor.

A ThermoSecurity folyamatszervezésből is kiválóan vizsgázott, as zervezők erőfeszítései mellett az is hozzájárult a gyors beléptetéshez, hogy a tömeges testhőmérséklet mérések során egyetlen beléptetési kapunál sem alakult ki torlódás, a technológia és a team reakcióideje lehetővé tette az akadálytalan áthaladást.

A Magyar Labdarúgó Szövetség a ThermoSecurity és a stáb tagjainak működését „kivételesen magas színvonalúnak” ismerte el.

A magyar-portugál, a magyar-francia és a portugál-francia mérkőzéseken sem került beengedésre lázas szurkoló

Dr. Englert Zoltán kiemelte, a négy hazai rendezésű mérkőzésen több mint 1200 esetben történt kiemelés és másodlagos mérés. Ebből 19 esetben kellett összetettebb helyi döntést hozni, a körből végül szerencsére nem kellett senkit sem kizárni tényleges láz miatt. Az emelkedett testfelszíni hőmérsékletet rendszerint a magas környezeti hőmérséklet, a direkt napsütésben eltöltött idő, az esemény megközelítése során kifejtett fokozott fizikai erőfeszítés, vagy egyéb ritka tényező okozta.

„A mérés és azonosítás után kiemeltek fegyelmezetten tudomásul vették a másodlagos mérések tényét, sőt ennek szükségszerűségét több érintett szurkoló maga is megerősítette, megemlítve, hogy számukra is megnyugtató érzés az ilyenfajta egészségügyi biztosítás. A megkérdezettek 93%-a vallotta azt, hogy számukra a testhőmérséklet megbízható ellenőrzése fontos szempont a belépésnél” – értékelt az orvosszakértői-rendszer specialista.

Az iTeam Medical ThermoSecurity stábja 11 automatizált testhőmérséklet mérő állomásból, 40 hőkamerából és infrakapuból, valamint közel 100 fős mérnöki, egészségügyi és irányító csapatból állt össze.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

VÉRADÁSOK
Borsod – Abaúj - Zemplén vármegye – április 15-21. Kérjük, mielőtt elindul vért adni, ellenőrizze a kiválasztott véradás helyszínét és időpontját a…