2024. 02. 27. kedd

Edina
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Sport
  • »
  • Kovács Bálint: lábtörés, majd dupla dobogó

Kovács Bálint: lábtörés, majd dupla dobogó

A H-Moto Team versenyzője Barcelonában hatalmasat esett az időmérőn, így veszélybe került az augusztus végi navarrai indulása a Spanyol Superbike Bajnokság követ-kező versenyhétvégéjén

 

 

 

Elképesztő bravúrt hajtott végre a H-Moto Team verseny-zője. Kovács Bálint a cseh New2Project csapat Yamaha R1-esének nyergében ezúttal a barcelonai aszfaltcsíkon folytatta szereplését a Spanyol Superbike Bajnokság Open 1000 kategóriájában. A 19 éves motoros a remekül sikerült szabadedzések után a lábát törte az időmérő edzésen, ám elképesztő fájdalmai ellenére rajthoz állt mindkét versenyen, ráadásul így is dobogóra „állhatott”. Összetettben visszacsúszott ugyan a harmadik helyre, de a hátránya mindössze 7 pont az éllovashoz képest.

Kovács Bálint vélhetően sosem fogja elfelejteni az elmúlt hétvégét, ugyanis Barcelonában úgy vágott neki mindkét futamnak, hogy sok sportoló a versenyzés helyett az ágyat nyomta volna. Történt ugyanis, hogy a Spanyol Superbike Bajnokság (ESBK) Open 1000 kategóriában a soron követ-kező versenyhétvégéjén a szabadedzéseken olyan jól szere-pelt, hogy a futamgyőzelem reális célként magasodott előt-te. Azonban jött az időmérő, egy az első mért köre után – amivel kategóriájában így is második lett – hatalmasat bu-kott, és már akkor sejteni lehetett, hogy nem egyserű zúzó-dásokat szenvedett.

Noha iszonyú fájdalmai voltak, beinjekciózva mégis rajthoz állt mindkét futamon, és ami igazán hatalmas bravúr, az az, hogy mindkétszer harmadikként intették le. Hogy mekkora eredmény az, hogy dobogóra állhatott, az igazából hétfő kora reggel derült ki, amikor a röntgen megállapította, hogy a bal lábában az esés következtében eltört a lábközépcsontja, tehát törött lábbal motorozott és lett dobogós. És ha ez nem lenne elég, a keze súlyosan zúzódott, a lábát begip-szelték, ám Bálint kijelentette, ha kell, maga veszi majd le a gipszet, de augusztus végén mindenképpen rajthoz áll Navar-rában, az ESBK következő versenyhétvégéjén. Összetettben ugyan visszacsúszott a 3. helyre, de abszolút nem ledolgoz-ható az a hétpontos hátrány, ami az éllovastól elválasztja. A következő versenyhétvégét Navarrában, augusztus 28-án és 29-én rendezik meg.

„A szabadedzések után bizony nem örültünk volna annak, hogy ha valaki azt mondja, a mindkét futamon harmadikként zárok, ugyanis minden jel arra utalt, hogy akár győzhetek is Barcelonában. Azonban az időmérős bukásom, valamint az egészségügyi állapotom alakulását követően igencsak elége-dett lehetek azzal, hogy mindkét futamon dobogóra állhattam. Mint utólag kiderült, törött lábbal álltam rajthoz, és ez alapve-tően határozta meg a lehetőségeimet, de végigcsináltam mindkét versenyt. Összetettben egy kicsit nőtt a hátrányom, de ez a hét pont bőven behozható lesz a hátralévő versenye-ken. Legközelebb azon a navarrai ringen megyünk, ahol idén már versenyeztünk, és dobogóra is tudtam állni. Természete-sen mindenképpen indulni fogok, annak ellenére, hogy egy hétig fekvő, utána az újszerű, levehető járógipsz lesz öt hétig a lábamon. A hangsúly a levehetőn van, hiszen mindenkép-pen szeretném az összetett bajnoki címet megszerezni az idén, és ehhez a navarrai jó szereplés elengedhetetlen lesz” – jelentette ki Kovács Bálint.

A Spanyol Superbike Bajnokság pontversenyének állása
Open 1000 kategória

1. Marc Miralles (spanyol, BMW) 124 pont, 2. Daniel Saez (spanyol, Kawasaki) 120 pont, 3. Kovács Bálint 117 pont, 4. Christian Palomares (spanyol, Kawasaki) 116 pont, 5. Ville Valtonen (finn, BMW) 100 pont, 6. Roberto Blazquez (spa-nyol, BMW) 71 pont.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek