2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Szavak nélkül tanulnak beszélni a táborozó gyerekek Miskolcon

Szavak nélkül tanulnak beszélni a táborozó gyerekek Miskolcon

Milyen lehet csak gesztusokkal, fényképek, jelek segítségével gondolatokat közölni? Hogyan lehet kimondott szavak nélkül megértetni magunkat? Egyáltalán milyen formái lehetnek a kommunikációs akadályozottságnak? Ezekre a kérdésekre keresték a napokban a választ a miskolci MESZEGYI-táborok résztvevői.

A szervezők felkérésére fogyatékosságból eredő nehézségeket és az azok leküzdésére alkalmas technikákat, eszközöket mutatnak meg szakemberek a nyár folyamán a táborban résztvevő gyerekeknek. Idén több nyári tábort tart a MESZEGYI, a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény. A szervezők felkérték a miskolci IKOP fogyatékosságügyi tanácsadóit, hogy a táborban résztvevő gyerekeknek tartsanak szemléletformáló, játékos előadásokat.
Az első foglalkozások a napokban zajlottak le. Ezeken a táborozó gyermekek augmentatív és alternatív kommunikációs (AAK) eszközökkel ismerkedtek meg játékos keretek között. A 3-12 év közötti gyermekek nagy érdeklődéssel próbálták ki a fogyatékos társaik által használt eszközöket, illetve betekintést nyerhettek abba, hogyan küzdik le vak és mozgáskorlátozott társaik a mindennapi életükben adódó nehézségeket.
A miskolci fogyatékosságügyi tanácsadókkal az alábbi alkalmakon találkozhatnak a közeljövőben: Kazincbarcika, 2021. július 22.: a Főtéri játszótéren 14:00 és 16:00 óra között a Család- és Gyermekjóléti Központ közreműködésével játékos szemléletformáló rendezvényt tartanak;
 Miskolc, 2021. augusztus 05.: a Bokréta utca 1. szám alatti bölcsőde épületében a nyári táborozók számára 14:00 és 16:00 óra között játékos szemléletformáló alkalmat tartanak;
 Felsődobsza, 2021. augusztus 11.: a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által működtetett Jelenlét Pontban 14:00 és16:00 óra között a lakosság számára rendeznek információs napot.
A szakemberek tapasztalatai szerint az érzékenyítő foglalkozások után a gyerekek elfogadóbbá és segítőkészebbé válnak nemcsak a fogyatékos személyek, de egyéb hátrányos helyzetű csoportok irányába is, a hétköznapokban természetesebben fordulnak a fogyatékosságuk miatt támogatásra szoruló emberekhez.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek