2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Okosszellőztetés az otthonában

Az otthonok rendszeres szellőztetése több okból is fontos feladat, mégis sokan meglehetősen elhanyagolják, vagy nem megfelelően teszik. Pedig a rossz minőségű beltéri levegő nem csak az emberi szervezetre gyakorolt hatása miatt nem ideális, de az ingatlan állagának romlását is előidézheti.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy miért fontos a szellőztetés, és hogyan biztosítható a folyamatos friss levegő a nap 24 órájában.

A szellőztetés fontossága

A 21. század embere napja legnagyobb részét zárt terekben tölti, ezért nem mindegy, hogy ezalatt milyen levegőt szív. A beltéri levegő minősége hatással van a teljesítőképességre, a pihenés minőségére és így hosszabb távon az egészségre is. A legtöbben a hagyományos módszerrel szellőztetnek, az ablakok hosszabb-rövidebb kinyitásával próbálják felfrissíteni otthonukat. Ez a módszer azonban nehezen szabályozható, így gyakran nem elég hatásos, máskor pedig meglehetősen energiapazarló.

A jó levegő jellemzői

A levegő minőségét több tényező befolyásolja, amelyek közül az egyik legfontosabb a páratartalom. Ennek értéke akkor ideális, ha 40-50% közötti, de a 30% alatti már egészségtelenül száraznak számít, míg a 60% feletti már az emberi szervezet számára túl nedves.

A szellőztetéskor gyakran tapasztalható huzat éppúgy kellemetlen, mint az állott levegő, ezért a ventilátorok, klímaberendezések beállításakor is figyelni kell arra, hogy a légmozgás kellemes – 0,1 és 0,15 m/s közötti – tartományban maradjon.

A levegőminőség harmadik fontos ismérve a szén-dioxid tartalom, amely 300 és 400 ppm között ideális, hiszen ez felel meg a friss kültéri levegő értékeinek. Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a hőmérsékletet, amely az otthonok esetében 19 és 23°C között a legoptimálisabb.

Hogyan lehet otthonában folyamatosan friss a levegő?

Otthonának minimális energiafelhasználás mellett megvalósuló levegőcseréjére a hővisszanyerős szellőztető rendszerek jelentik a legjobb megoldást. Ezek az okosberendezések – a helyiségekben elhelyezett érzékelőknek köszönhetően – folyamatosan ellenőrzik otthona levegőjének paramétereit. Ha szükséges, akkor az elhasznált, magas páratartalmú levegőt kiszívják a szobákból, és a helyükre friss, oxigéndús levegőt fújnak. A hővisszanyerős rendszerek lényege, hogy az elhasznált levegő hőjét hasznosítják, így a beáramló levegőt felmelegítve az már nem hűti le a belső tereket.

A hővisszanyerős rendszerek előnyei

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek legfőbb előnye, hogy gyakorlatilag hőveszteség nélkül biztosítják otthona friss levegőjét, ezáltal a fűtési költségeket is jelentősen csökkentik. Emellett a páratartalom optimális szinten tartásával hozzájárulnak a penészesedés megakadályozásához. Allergiások számára pedig különösen ajánlott a használatuk, hiszen a szellőztető rendszerek megszűrik a port és a polleneket. Kell ennél több?/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek