2022. 07. 1. péntek

Tihamér, Annamária
1 EUR 401 HUF
1 GBP 463 HUF

Okosszellőztetés az otthonában

Az otthonok rendszeres szellőztetése több okból is fontos feladat, mégis sokan meglehetősen elhanyagolják, vagy nem megfelelően teszik. Pedig a rossz minőségű beltéri levegő nem csak az emberi szervezetre gyakorolt hatása miatt nem ideális, de az ingatlan állagának romlását is előidézheti.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy miért fontos a szellőztetés, és hogyan biztosítható a folyamatos friss levegő a nap 24 órájában.

A szellőztetés fontossága

A 21. század embere napja legnagyobb részét zárt terekben tölti, ezért nem mindegy, hogy ezalatt milyen levegőt szív. A beltéri levegő minősége hatással van a teljesítőképességre, a pihenés minőségére és így hosszabb távon az egészségre is. A legtöbben a hagyományos módszerrel szellőztetnek, az ablakok hosszabb-rövidebb kinyitásával próbálják felfrissíteni otthonukat. Ez a módszer azonban nehezen szabályozható, így gyakran nem elég hatásos, máskor pedig meglehetősen energiapazarló.

A jó levegő jellemzői

A levegő minőségét több tényező befolyásolja, amelyek közül az egyik legfontosabb a páratartalom. Ennek értéke akkor ideális, ha 40-50% közötti, de a 30% alatti már egészségtelenül száraznak számít, míg a 60% feletti már az emberi szervezet számára túl nedves.

A szellőztetéskor gyakran tapasztalható huzat éppúgy kellemetlen, mint az állott levegő, ezért a ventilátorok, klímaberendezések beállításakor is figyelni kell arra, hogy a légmozgás kellemes – 0,1 és 0,15 m/s közötti – tartományban maradjon.

A levegőminőség harmadik fontos ismérve a szén-dioxid tartalom, amely 300 és 400 ppm között ideális, hiszen ez felel meg a friss kültéri levegő értékeinek. Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a hőmérsékletet, amely az otthonok esetében 19 és 23°C között a legoptimálisabb.

Hogyan lehet otthonában folyamatosan friss a levegő?

Otthonának minimális energiafelhasználás mellett megvalósuló levegőcseréjére a hővisszanyerős szellőztető rendszerek jelentik a legjobb megoldást. Ezek az okosberendezések – a helyiségekben elhelyezett érzékelőknek köszönhetően – folyamatosan ellenőrzik otthona levegőjének paramétereit. Ha szükséges, akkor az elhasznált, magas páratartalmú levegőt kiszívják a szobákból, és a helyükre friss, oxigéndús levegőt fújnak. A hővisszanyerős rendszerek lényege, hogy az elhasznált levegő hőjét hasznosítják, így a beáramló levegőt felmelegítve az már nem hűti le a belső tereket.

A hővisszanyerős rendszerek előnyei

A hővisszanyerős szellőztető rendszerek legfőbb előnye, hogy gyakorlatilag hőveszteség nélkül biztosítják otthona friss levegőjét, ezáltal a fűtési költségeket is jelentősen csökkentik. Emellett a páratartalom optimális szinten tartásával hozzájárulnak a penészesedés megakadályozásához. Allergiások számára pedig különösen ajánlott a használatuk, hiszen a szellőztető rendszerek megszűrik a port és a polleneket. Kell ennél több?/X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Hogyan védhetjük ki, hogy mobiltelefonjainkat lehallgatásra használják?   Amióta az emberiség kommunikációs eszközöket használ, azóta vanna…

További cikkek

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum