2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Technika
  • »
  • Miénk Közép-Európa egyetlen akkreditált ellipszometriai laboratóriuma
Miénk Közép-Európa egyetlen akkreditált ellipszometriai laboratóriuma

Miénk Közép-Európa egyetlen akkreditált ellipszometriai laboratóriuma

Miénk Közép-Európa egyetlen akkreditált ellipszometriai laboratóriumaNemzetközi hálózatban működő akkreditált laboratórium segíthet a hazai ipar európai K+F integrációjában

Egyebek közt magas színvonalú napelemtechnológiai, mikroelektronikai és vékonyréteg kutatások folynak az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetének (MTA MFA) abban a laborjában, mely a közelmúltban vált Közép-Európa egyetlen akkreditált ellipszometriai laboratóriumává. Az intézet a továbbiakban európai partnereivel nemzetközi laboratóriumot működtet majd, és közös kutatásokkal segíti elő a résztvevők összecsiszolódását. Az MTA kutatóinak véleménye szerint az együttműködés jelentősen hozzájárulhat a hazai ipar európai K+F integrációjához.

Akkreditált intézménnyé vált az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet Fotonika Osztályának részeként működő Ellipszometriai Laboratórium. Az itt folyó érintésmentes és nem szennyező vizsgálatok napjainkban nélkülözhetetlen módszerek a félvezetőiparban, a szenzorikában, valamint a vékonyréteg- és napelemtechnológiában. Az ellipszometria módszerével vékonyrétegek törésmutatóját, rétegvastagságát és szerkezetét lehet meghatározni. Az ellipszometria a miniatürizáció, a mikro- és nanotechnológia korában óriási hozzáadott értéket és fejlődési lehetőséget jelent az ipar számára is. Mivel az ellipszometria a nagyon vékony, mikrométer, sőt nanométer alatti vastagságú rétegek vizsgálatának egyik igen fontos eszköze, alkalmazási területei közé tartozik a napelemtechnológia, a mikro- ill. nanoelektronika, de a szenzorok érzékelő vékonyrétegeinek fejlesztése és minősítése is.

A laboratórium elsődleges célja az EU 6. keretprogramban indult ANNA projekt (European Integrated Activity of Excellence and Networking for Nano and Micro-Electronics Analysis) partnereivel közösen egy nemzetközi laboratórium létrehozása és működtetése az európai kutatói közösség számára, mely az akkreditációval válik teljessé. A szabványosítás, a programban részt vevő laboratóriumok hálózatosítása mellett közös kutatásokkal is elősegíti a partnerek összecsiszolódását. Az egyes nemzeti laboratóriumok hálózatba szerveződve, virtuálisan egyetlen egységes laboratóriumként jelennek meg a felhasználók számára. Az ANNA projekt legfőbb célja ezen hálózat kialakítása és működtetése.

„Nagy öröm számunkra, hogy Közép-Európában nekünk sikerült először a laboratórium akkreditációját megszereznünk, hiszen a korszerű méréstechnikai eszközök és módszerek a minőségbiztosítással együtt magas színvonalon tudják kielégíteni a hazai és nemzetközi kutatási és ipari igényeket.”- fogalmazott Dr. Bársony István professzor, az MTA MFA igazgatója majd hozzátette: – „A laboratórium partnerországokkal való együttműködése jelentős hozzájárulás a hazai ipar európai K+F integrációjához, mely hosszú távon komparatív versenyelőnyt jelenthet a globális piacon.”

Az MFA Ellipszometriai Laboratóriumának tevékenysége csaknem 30 évet felölelve az 1980-as évek elejére nyúlik vissza, amikor Dr. Lohner Tivadar elkezdte az ionimplantált egykristályos szilíciumban létrehozott roncsoltság optikai vizsgálatát. Az utóbbi tíz évben az MFA kutatói a felületi struktúrák vizsgálatával és optikai modellezésével, újabban pedig bioellipszometriával kezdtek el foglalkozni. Az Ellipszometria Laborban eddig négy PhD és egy MTA doktori disszertáció született. Az itt dolgozó kutatóknak összesen mintegy 160 cikke és 3 könyvfejezete jelent meg, valamint részt vettek számos hazai és nemzetközi projektben. A labor társszervezője volt a 3. Nemzetközi Ellipszometriai Konferenciának. Számos saját készítésű és gyári ellipszométer mellett az akkreditált labor alapkészüléke egy Woollam M2000DI típusú automatikus forgókompenzátoros spektroszkópiai berendezés, mely rendkívül gyorsan képes a rétegvastagság és -szerkezet helyfüggő meghatározására.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…