2024. 05. 19. vasárnap

Ivó, Milán
1 EUR 388 HUF
1 GBP 452 HUF

Mi a PERC napelem technológia?

Az alábbiakban a PERC napelemes technológiával kapcsolatos információkat osztjuk meg veled. A legjobb napelem típusokról egyre többet lehet hallani, ennek az oka a kimagasló technológia és az előnyös paraméterek és teljesítmény.

 

Manapság sokféle napelem technológia közül választhatunk. A kifejezés szabadon fogalmazva magyarul így hangzik: „passzivizált beesési és alsó érintkezési felület”. Ezek a napelemek, az úgynevezett PERC napelemek ma egyre elterjedtebbek, mint a napelemek készítésének egyik lehetősége. A PERC napelemek módosított, hagyományos cellák, amelyek lehetővé teszik, hogy a cellák 6-12 százalékkal több energiát termeljenek, mint a hagyományos cellák.

 

A PERC napelemek a cella hátoldalán egy extra réteggel rendelkeznek (dielektromos alumínium réteg). Ez lehetővé teszi, hogy a napsugarak egy része visszatükröződjön a napelembe, és így újabb lehetőséget adjon az energiává alakításra. Ha a napelemek működéséről szeretnél még több információt kapni, akkor keresd a Solar Zone oldalát.

30 éves technológia, vadonatúj köntösben

Mivel a PERC napelemek a hagyományos cellák módosításai, ugyanazokkal a berendezésekkel gyárthatók. Ez megkönnyíti a gyártók számára a nagyobb hatásfokú cellák módosítását és gyártását. A nagyobb hatásfokú cellák révén kevesebb panelre lesz szükség ugyanannyi villamos energia előállításához, mint a hagyományos panelek esetében. Maga a technológia már 1984 óta létezik, de annak tömeggyártására csak az elmúlt években került sor.

 

A fentebb említett módosítás azonban sebezhetővé teszi a technológiát. A legtöbb PERC napelemtáblán fémszalagok vagy huzalozás fut keresztül. Ha ezek a csíkok megrepednek vagy leválnak, nagyobb valószínűséggel veszítik el az áramtermelő képességüket. Ezt hatékonyan ki lehet védeni egy rugalmas fémcsík alkalmazásával, amely ellenáll a környezeti hatásoknak.

 

A PERC panelek az elkövetkező egy évtizedben elérhetik a teljes piac 40%-át is, mivel a hatékonyság és optimális nyersanyag-felhasználás tekintetében számos előnnyel rendelkeznek.

 

A technológiáról bővebben

 

Az ARC-technológiát (magyarul: tükröződésgátló bevonat) már régóta alkalmazzák a piacon. Ezt kombinálják a PERC technológiával. A kettő együttes hatása jelentős teljesítménynövekedést eredményez. A tükröződésgátló bevonat elősegíti a fotonok elektronokká alakulását, támogatva ezzel a PERC által biztosított kettős hasznosulást.

 

Ez azt jelenti, hogy akár szórt napfényben (borús, felhős idő esetén) is jelentős mértékű napenergia kerül hasznosulásra. Az infravörös és vöröses fényt jobban hasznosítják a PERC panelek. Ennek eredményeképpen meg lehet növelni azt az időszakot, amely alatt a napelemek energiát termelnek. A reggeli órákban tapasztalható fényviszonyokban is biztosítható a megfelelő energiatermelés.

 

A monokristályos és polikristályos napelem cellák esetében is egyaránt alkalmazható a technológia. Az elterjedtebb a monokristályos napelem panel technológia, amely hatékonyabb energiatermelést biztosít./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Gödöllőn járt Magyar Péter
Ma 14 órakor tartotta kampánybeszédét Magyar Péter. A gödöllői Főtéren több ezer érdeklődő volt. Itt a vágatlan felvétel, Illésy Márton jóvoltábó…