2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Minden, amit a pajzsmirigyrákról érdemes tudni

Napról napra nő a pajzsmirigyrák előfordulása világszerte, és leggyakrabban a fiatal nők körében alakul ki. Rosszindulatú daganat, ám korai stádiumban jól kezelhető. Milyen tünetei vannak? Minden esetben vannak tünetei? Milyen típusai vannak? Hogyan kezelhető? Mutatjuk a válaszokat!

 

A pajzsmirigyráknak sokszor nincsenek tünetei. Emiatt számos esetben véletlenül derül ki az elváltozás. Ráadásul a daganat növekedése lassú, így a pajzsmirigy működése sem változik meg. Ez azt jelenti, hogy a pajzsmirigyrák nem eredményez sem alul-, sem pedig túlműködést. Ez azt jelenti, hogy laboratóriumi vizsgálatok és tünetek sem utalnak a daganat kialakulására.

 

Az esetek többségében jóindulatú a pajzsmirigyrák

 

A pajzsmirigyrák korai stádiumban nyaki ultrahangos vizsgálattal állapítható meg. A diagnózis megerősítéséhez aspirációs citológiai vizsgálat szükséges. A vizsgálat során egy vékony tű segítségével sejteket szívnak ki a kialakult göbből. Ennek során kiderül, hogy milyen diagnosztikus kategóriába tartozik a vizsgált göb. Szerencsére az esetek többségében jóindulatú.

 

Attól függően, hogy milyen a daganat mérete és elhelyezkedése, megjelenhet nyelési nehézség, hangmélyülés, gombócérzés, rekedtség, köhögési inger és nyaki elváltozás. Amennyiben az említettek közül bármelyik tünet jelentkezik, azonnal nyaki ultrahang vizsgálatot kell végeztetni.

 

Mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni a tünetek jelentkezése esetén

 

Jó hír, hogy az időben felfedezett pajzsmirigyrák hatékonyan kezelhető. Ha korán felismerik, akkor sebészeti úton eltávolítható. Továbbá kezelhető jódizotópos kezeléssel és pajzsmirigy-hormonpótlással. A betegség leginkább a 35 és 60 év közötti korosztályban gyakori. Az endokrinológia a belgyógyászat egy szakterülete. Ez a szakterület foglalkozik a hormonokat termelő, belső elválasztású mirigyek betegségeivel, így a pajzsmirigyrákkal is. Az endokrinológus szakorvos végzi a pajzsmirigybetegségek gyógyítását.

 

Ha felmerül a pajzsmirigyrák gyanúja, esetleg bármilyen tünet jelentkezik az említettek közül, mihamarabb szakorvoshoz kell fordulni. Nem érdemes várni! A Belvárosi Orvosi Centrum endokrinológus szakorvosai hamar kiderítik, hogy valóban pajzsmirigyrákról van-e szó, és ha igen, azonnal megtalálják a megfelelő kezelési módot. Segítenek a mihamarabbi gyógyulásban.

 

A pajzsmirigyrák további típusai

 

A pajzsmirigy C-sejtjeiből kialakuló medulláris karcinómák ritkábban fordulnak elő. Sok esetben családon belül halmozódik, és akár fiatalkorban is előfordulhat. Sajnos ennél a változatnál rosszabb prognózis is előfordulhat.

 

A legritkábban előfordulónak és egyben legveszélyesebbnek az úgynevezett anaplasztikus pajzsmirigyrák számít. Ez a típus a legtöbb esetben időskorban fordul elő. Sajnos gyors lefolyású, és a gyógyulási kilátások rendkívül rosszak./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek