2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Megújult a Gibárti Vízerőmű

A több mint 100 éves műemlék korszerűen működik tovább

Az ALTEO Nyrt. befejezte a több mint 100 éve üzemelő, műemlékké nyilvánított Gibárti Vízerőmű felújítását, az erőmű további hosszú távú, megbízható és gazdaságos működésének biztosítása érdekében. A rekonstrukciós munkálatok célja volt a rendelkezésre álló természeti erőforrás (Hernád folyó) hasznosításának növelése is. Az vízerőmű ugyan 2020.októberében – a sikeres üzembehelyezési és átadási folyamatokat követően – megkezdte kereskedelmi üzemét, de a nagyközönség számára csak a pandémiás helyzet lecsengése után, terveink szerint jövő tavasszal nyitja meg kapuit, a már biztonságos egészségügyi feltételek teljesülése esetén.
Az ALTEO Nyrt. 1,2 milliárd forintos beruházás keretében újította fel és korszerűsítette az erőművet, amely során nagyobb teljesítményűre és korszerűbbre cserélte a korábbi technológiát és renoválta a műemléki épületet: a teljes kivitelezés az erőmű műemléki jellegének megőrzésével történt.
A több mint száz éve üzemelő vízerőműnél az elmúlt közel ötven évben nem került sor nagyobb mérvű felújításra, korábban ezt 20-25 évente megtették. Az erőmű energiatermelő berendezéseinek műszaki állapota, teljesítménye, illetve hatásfoka indokolttá tette tehát a rekonstrukciót. A mostani beruházás nagyságrendileg 35 évvel növeli meg az erőmű élettartamát.
Gibárt község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a Hernád folyó mellett, a torkolattól 58 km-re fekszik. Itt található az 1901-ben tervezett, 1902-1903-ban épített és 1904-ben üzembe helyezett üzemvízcsatornás elrendezésű vízerőmű. Az egyenként 9 m3/s víznyelésre és ezáltal 294,4 kWe névleges villamos teljesítmény leadására képes turbinákból nyert áramot elsődlegesen Gibárton kívül Szerencs, Abaújszántó, Tállya, Mád és Tokaj településeken használták világításra. Ez az energia hajtotta meg a cséplésre használt eszközöket, szecskavágókat, malmot, fűrészeket és szivattyúkat, és ez látta el árammal a szeszgyárat is.
A vízerőmű az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. tulajdona. Az ÉMÁSZ Nyrt. és – az ALTEO Csoport tagjaként működő – Sinergy Kft. által 2004-ben megkötött szerződések alapján az ALTEO Csoport jelenleg, mint bérlő és üzemeltető vesz részt a vízerőmű működtetésében.
A beruházás fő eleme volt a korábbi komplett technológia (turbina gépcsoportok és rendszereik) lecserélése a mai műszaki színvonalnak megfelelő, magas hatásfokú, illetve nagyobb vízhozamot hasznosító berendezésekre: 5,75 GWh/év villamos energia termelésével – ez a korábbiakhoz képest körülbelül 70%-os éves termelés növekedést jelent.
Az erőmű és az épület műemléki jellegének megőrzése a teljes felújítási folyamat alatt kiemelt szempont volt, az ALTEO elkötelezett az ipartörténeti emlékek fenntartásában és annak megőrzésében. Így, a korszerűsítésnek köszönhetően a Gibárti Vízerőmű és műemléki épülete is megőrizhetővé és továbbra is bemutathatóvá vált. A vízerőmű felújítás feladat egyébként nem ismeretlen terep az ALTEO számára, hiszen a Gibárti Vízerőműtől 11 kilométerre lévő, ugyancsak műemléki oltalom alatt álló Felsődobszai Vízerőművet egy hasonló, 900 millió forintos beruházás

keretében (a Környezet és Energia Operatív Program – KEOP támogatásával) újított fel, 2012-2013-ban.
A megújuló energiaforrások hasznosítása iránt is elkötelezett a vállalatcsoport: a megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliójának kapacitása már meghaladja a 70 MW-ot.
A rekonstrukciót és korszerűsítést követően a Gibárti Vízerőmű műszaki átadása és üzembe helyezése tehát megtörtént, az ünnepélyes átadásra – a járványhelyzet miatt – terveink szerint tavasszal kerülhet sor. Akkor fog a közönség számára is megnyílni a műemléképület és a felújítás során a kiszerelt berendezésekből készült kiállítás. Ezek ugyanúgy ipari műemlék minősítésűek, mint a vízerőmű további létesítményei: a duzzasztómű, az árapasztó, az árapasztó-surrantó, az üzemvízcsatorna és a gépház.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek