2024. 02. 22. csütörtök

Gerzson
1 EUR 387 HUF
1 GBP 452 HUF

Kinek érdemes beruházni VPN-re?

A VPN az angol Virtual Private Network szavakból keletkezett mozaikszó, amely magyarra fordítva virtuális magánhálózatot jelent.

Lényegében egy olyan számítógéphálózat fölé kiépített másik hálózatot jelent, ami privát, azaz az ezen keresztül menő forgalom láthatatlan az eredeti hálózaton a titkosításnak köszönhetően.
Ha ez egyelőre kissé ködösen hangzik, ne aggódj, hamarosan bővebben is kifejtjük, mit is foglal ez magában.
A cégek kezdetben a célból alkalmazták, hogy a belső hálózatot el tudják érni a távolról dolgozók. Ennek okán sokan azt hiszik tévesen, hogy a VPN tulajdonképpen internetelérést jelent. Másról van azonban szó.

VPN akkor és most


Mivel a VPN önmagában nem azonos az interneteléréssel, így előfeltétele egy működő internetkapcsolat. Eredetileg abból a célból használták, hogy harmadik, nemkívánatos személy ne férhessen hozzá az ezen áramló információhoz, ne lehessen úgymond lehallgatni.
Ma már azonban nem ez az elsődleges ok, amiért valaki VPN-t használ. Inkább azért ruháznak be az emberek VPN szerverre, mert segítségével el lehet rejteni a valódi IP címet, így névtelenül, teljesen anonim módon lehet böngészni a webet.
A VPN-nek köszönhetően olyan weboldalak is megtekinthetők, ahonnan vagy lokáció okán, vagy más miatt tiltásra került egy adott IP cím, valamint kikerülhetők az IP cím szűrések is, méghozzá úgy, hogy webproxy sem kell hozzá.

Mi kell a VPN használatához?


Két lehetőség van, bérelhetsz VPN-t vagy VPN szervert, de vásárolhatsz is VPN szervert természetesen. Ezenfelül VPN klienst kell még telepíteni.
Érdemes mérlegelni, hogy mi a jobb választás számodra. A bérlésnek fix havi díja van, míg a vásárlás egy egyszeri nagyobb költséget jelent. A bérlés kiszámíthatóbb konstrukció számos előnnyel, de mindenképpen érdemes alaposan körüljárni a dolgot, mielőtt elköteleznéd magad.

Különböző igényekhez különböző szolgáltatások


A kliens VPN szolgáltatás esetén authentikációt követően titkosított csatornán keresztül léphetnek be az egyes felhasználók az adott cég szervertermében található szerverre, hálózatra. A hazai RackForest a protokollopciók között a Point-to-Point Tuneling Protocolt (PPTP) vagy az OpenVPN-t kínálja ügyfeleinek megfizethető áron.
A site 2 site VPN szolgáltatás a helyi hálózatok (LAN) és egyéb rendszerek között biztonságos megoldással létesít integrált hang-, adat- és internetkapcsolatot. E szolgáltatás segítségével üzleti alkalmazások is futtathatók a lehető legtöbb rizikófaktort kizárva.
A szóban forgó RackForest jelenleg a Layer2, valamint a Layer3 VPN kapcsolatot kínálja AES256 titkosítással. Ők ráadásul vállalják külső helyszínen található eszköz megrendelését is, szóval érdemes a RackForestet választanod, ha ilyesmiben gondolkodsz./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Holnaptól 46. UTAZÁS KIÁLLÍTÁS
2024. február 22-25. között Az Utazás kiállítás a látogatói igényeknek megfelelően megújul, interaktív programokkal egészül ki, amelynek köszönhetően…