2024. 07. 17. szerda

Endre, Elek
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Mire kell figyelni a módosító számla kiállításakor?

Lemaradt valami a számláról? Esetleg elírás történt? A módosító számla a megoldás! Szerencsére ma már van olyan online számlázó, amellyel gyorsan és egyszerűen kiállíthatóak a módosító számlák. Az alábbiakban eláruljuk a legfontosabb tudnivalókat az említett számlatípussal kapcsolatban.

Akkor lehet szükség módosító számla kiállítására, amikor a bizonylat kiállítását követően derül ki, hogy hibásan került feltüntetésre vagy lemaradt valamelyik fontos adat. Mivel a jelenlegi jogszabályok szerint az eredeti számla nem javítható, csakis módosító számlával hozható helyre a hiba.

A módosító számlán szerepelnie kell az eredeti bizonylat sorszámának

A módosító számla nagy előnye, hogy nem kell visszakérni az elrontott számlát a bizonylat befogadójától, és sztornózni azt. Csupán ki kell állítani a módosító számlát az eredeti bizonylat sorszámával. Az említett sorszámon kívül még néhány tényezőre is figyelni kell, mutatjuk, hogy melyek ezek.

Fel kell tüntetni a módosító számlán mínuszos előjellel az eredeti bizonylaton lévő tételeket. Erre akkor is szükség van, ha nem is cél az eredeti tételek módosítása, az új tételek csak ezt követően szerepeltethetőek a módosító számlán. Erre azért van szükség, mert mindkét számlát át kell adni a vevőnek, hiszen az eredeti bizonylat, valamint a módosított változat csak együtt lehet érvényes.

A módosító számla kiállítása pillanatok alatt elvégezhető

Az eredeti bizonylat és a módosított számla, vagyis a negatív és pozitív összegek együttes értéke mutatja a fizetendő végösszeget. Ez azt jelenti, hogy a módosító bizonylat végösszege értelemszerűen nulla, ha az nem érintette az eredeti számlán szereplő végösszeget.

A módosító számla pillanatok alatt kiállítható, sokkal egyszerűbb, mint visszakérni a vevőtől az eredeti számlát és sztornózni azt. A Billingo online számlázó az elsők között tette lehetővé a felhasználói számára a módosító számla funkciót.

Milyen adatok korrigálhatóak a módosító számla segítségével?

A módosító számla segítségével jó néhány adat korrigálható. Például javíthatóak a tételek, a fizetési mód, a megjegyzések és a fizetési határidő. Továbbá módosítható a „Számla nem igényel pénzügyi teljesítést” felirat feltüntetése is. A módosító számla az említett adatok korrigálásához használható, egyéb esetekben nem alkalmazható.

Például módosító számlával nem korrigálhatóak a partneradatok és a teljesítés dátuma. A kötelező NAV-adatszolgáltatás miatt pedig a partner adószámának javítására sincs mód ezzel a módszerrel. Az említett esetekben csupán a sztornózás alkalmazható és azt követően pedig a megfelelő adatokat tartalmazó, új számla kiállítása és eljuttatása a vevőhöz./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…