2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF

Ismerkedjen meg a LED világítás jellemzőivel!

A LED világítás hatalmas népszerűségnek örvend napjainkban, amely több okra is visszavezethető. Az okok elsősorban azon előnyös tulajdonságai, amelyeket megismerve Ön sem fog többé a hagyományos izzók mellett dönteni. A LED betűszó az angol eredetű Light Emitting Diode kifejezésből származik, amely jelentése szabadfordításban fényt kibocsátó dióda.

A LED izzó ősét először Ifj. Nick Holonyak fejlesztette ki 1962-ben, majd 6 év elteltével Jacques Pankove felfedezte a kék fényt kibocsátó LED-et. Ezen diódák teljesítménye még kicsi volt, ezért csak kis erősségű fény kibocsátására voltak képesek, ennek tükrében ekkor még nem voltak alkalmasak világítási célokra. Felfedezés felfedezést követett, így 1994-ben bemutatták az első, nagy fényerejű és kék színnel világító diódát a nagyközönség számára.

Mi is az a LED?

Összességében elmondható, hogy a LED egy olyan, fényt kibocsátó dióda, amely félvezető anyagokból készült. A félvezető anyag milyenségétől – azaz összetételétől és ötvözőitől függ a kibocsátott fény színe. A fény kialakulását tekintve a folyamat úgy megy végbe, hogy a diódára adott áramforrás a diódában lévő atomok elektronjait gerjeszti. Ennek hatásaként azok nagyobb energiaszintű elektronpályára lépnek, majd visszatérve a helyükre, fotonokat bocsátanak ki. A kisugárzott fotonoknak a mennyisége pedig a feszültség nagyságától függ, azaz minél nagyobb a feszültség, annál nagyobb a fotonok mennyisége is.

A modern LED fényforrásnak és az izzóknak számos előnyük van, amelyekre sok esetben nem is gondol, csak akkor, amikor már sokadjára csalódik a hagyományos izzókban. A LED többek között nem csak technológiai előnyökkel jár, hanem számos környezeti előnyt is hordoz magában. Legmérvadóbb tulajdonsága a takarékosság, hiszen mindamellett, hogy kis teljesítményének köszönhetően jelentős az energiamegtakarítás, a pénzbeli takarékoskodás is előtérbe kerül.

A LED előnyös jellemzői

Az energia pénz, szóval minél kevesebb energiát használ fel, annál alacsonyabb lesz az áramszámla, továbbá hosszú élettartamának köszönhetően nem szükséges gyakran cserélgetni sem, ezzel hosszú távon vagyonokat spórolva. Azonban a LED világítótestek piacán is nagy a választék, így fontos megbizonyosodnia arról, hogy valóban minőségi terméket válasszon, hiszen ebben az esetben ismerkedhet meg közelebbről előnyeivel.

A hagyományos égőkkel szemben nem érzékeny a kapcsolgatásra sem, azaz nem fog szétrobbanni, ha napjában többször is szükséges fel-le kapcsolgatnia. Fénye kifejezetten előnyös a szem számára, mivel teljes mértékben vibrálásmentes, így garantáltan nem okoz fej- vagy szemfájást. Nincs szükség bemelegedési időre, felkapcsolás után azonnal teljes fényerővel világít. Kevésbé sérülékeny, valamint hagyományos fényforrásokkal is kompatibilis, így nem szükséges lecserélnie a lámpatestet a LED izzóra történő váltás miatt. /X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…