2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A gyógynövényekből álló Zwack Unicum

A Zwack Unicum már több mint 100 éve erősíti a hazai italkínálatot. Az ital szabadalmazása 1883-ban történt meg, az azóta eltelt évek alatt pedig az egyik leghíresebb magyar szeszes itallá vált. Az ital tulajdonságait tekintve egy keserű, száraz likőr. A felhasznált anyagoknak köszönhetően jótékonyan hat az emésztésre, és előkészíti a gyomrot a nehéz fogásokra, ezért jellemzően leginkább aperitifként szokták felszolgálni.

Az Unicum története

Az ital receptjét titok övezi, az esztergomi Prímás levéltárban őrzik és védik az eredeti receptet. Az ital története visszanyúlik egészen a VIII. századig. A Zwack család egyik tagja ekkoriban háziorvosként dolgozott II. József udvarában. Az orvostudomány ebben az időszakban jóval fejletlenebb volt, mint napjainkban, a különböző gyógynövényeknek és hagyományos házi praktikáknak, gyógymódoknak sokkal nagyobb szerepük volt. Ez a bizonyos háziorvos nagy jártassággal rendelkezett a gyógynövények és a gyógynövényekből készíthető italok tekintetében, tudásával jelentősen hozzájárult a királyi udvar egészségéhez.

Egyik itala nagyon elnyerte II. József király tetszését. A történet szerint soha korábban nem ivott még olyat, pedig több uralkodó birodalmában is megfordult, véleménye szerint semmi máshoz nem hasonlítható, “egyedülálló” italt sikerült a háziorvosnak elkészítenie. Egyáltalán nem véletlen, hogy II. József a fenti módon nyilatkozott a nedűről, ugyanis 40 gyógynövény felhasználásával készült és készül a mai napig.

Az Unicum kiszerelései

Arról nem szólnak a beszámolók, hogy akkoriban milyen alkoholtartalma volt az italnak, de napjainkban már lehet kapni 30%-os, 33%-os, 37,5%-os és 40%-os alkoholtartalommal rendelkező Unicumot is.

Kiszerelés tekintetében is széles a választék. A legkisebb üveg űrtartalma 0,05 liter, a legnagyobb kiszerelés pedig 5 literes. A legkisebb üveg ideális lehet azoknak, akik még nem ismerik az italt, de szeretnék megkóstolni, azonban nem akarnak egyből egy nagyobb mennyiséggel kockáztatni. A legnagyobb kiszerelés pedig ideális lehet például olyan összejövetelekhez, ahol valamennyi résztvevő kedvenc italai közé tartozik az Unicum. Bizonyos üvegek díszdobozban kaphatóak, illetve olyat is lehet kapni, ami mellé kiöntő vagy éppen pohár jár.

Amennyiben felkeltette érdeklődésed az ital, akkor mindenképpen érdemes szétnézned a Prémium Italnagykereskedés Online likőrkínálatában.

Az Unicum fogyasztása

Az ital megfelelő mennyiségben történő fogyasztása jótékony hatással van az emberi szervezetre, köszönhetően a benne található gyógynövényeknek. Ahogy korábban említésre került, az Unicumot célszerű evés előtt fogyasztani, de gyakorlatilag bármilyen koccintáshoz és ünnepléshez kiváló./X/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek