2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
Fogyást elősegítő gyógyszer születhet

Fogyást elősegítő gyógyszer születhet

Fogyást elősegítő gyógyszer születhetFogyást elősegítő gyógyszer születhet az elhízás okait vizsgáló uniós projektnek köszönhetően, amelynek magyar kutatók is részesei. Az Európai Unió a 7. kutatási, technológiafejlesztési és demonstrációs keretprogramban 6 millió euróval (1,7 milliárd forinttal) támogatja a táplálkozás, önjutalmazás, függőség és elhízás összefüggéseit vizsgáló nemzetközi NeuroFAST-projektet. A program keretében azokat a folyamatokat kutatják, amelyeken keresztül befolyásolni lehet a testsúlyt, a távlati cél pedig mindenképpen a gyógyszeripar számára alkalmas fejlesztési irányok kijelölése annak reményében, hogy előbb-utóbb az elhízás biztonságos gyógyszeres beavatkozás révén orvosolható lesz.

A NeuroFAST-projektben hét állam – az Egyesült Királyság, Hollandia, Magyarország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Svédország – 13 kutatócsoportja vesz részt. Magyarországot az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (KOKI) Endokrin Neurobiológiai Kutatócsoportja képviseli Liposits Zsolt professzorral vezetésével.

Az ötéves multidiszciplináris programban az agykutatás, endokrinológia, genetika, molekuláris biológia, pszichológia, epidemiológia és táplálkozástudomány nemzetközileg elismert szakértői vesznek rész. A NeuroFAST a táplálkozásszabályozás neurobiológiai folyamatait és az egyes táplálkozási zavarok társadalmi-pszichológiai okait kutatja, különös tekintettel a függőség és a stressz szerepére. Fő célkitűzése megismerni, hogy milyen okok és folyamatok eredménye a túlzott táplálékfelvétel, amely a gazdaságilag fejlett országokban az egészséget súlyosan károsító népbetegséghez, az elhízáshoz vezet.

Liposits Zsolt, a KOKI igazgatóhelyettese elmondta, hogy a projektben a magyar kutatók azokat a hormonális és idegi szabályozó folyamatokat veszik szemügyre, amelyek a táplálékfelvételt, illetve az energia-leadást határozzák meg. „Ez modern, multidiszciplináris megközelítéssel folyó agykutatás” – hangsúlyozta a professzor.

Mint kifejtette, igen nagy a NeuroFAST társadalmi hasznossága, a gazdaságilag fejlett társadalmakban ugyanis egyre nagyobb gondot jelent a túlsúlyosság és az elhízás. Magyarországon a lakosság közel 20 százaléka elhízott, és további 42 százalék túlsúlyos. Hasonlóan aggasztó a helyzet a többi európai országban és az Egyesült Államokban.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Ezek most a legnépszerűbb motorok
Japán márkák a top 3-ban A jó idő beköszöntével kilőtt az érdeklődés a használt motorbiciklik iránt, és látszólag ebben a kategóriában kevésbé áré…

További cikkek