2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF
Felsőzsolcán járt Sólyom László államfő

Felsőzsolcán járt Sólyom László államfő

Felsőzsolcán járt Sólyom László államfőA látvány rendkívüli és tragikus, az összefogás elismerésre méltó – mondta Sólyom László köztársasági elnök, miután látogatást tett a honvédség kétéltű járművén a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán hétfőn. Sólyom László elmondta, a beszámolókból azt szűrte le, hogy a bajban nagy az összefogás, és a védekezés sikeres volt, annak ellenére, hogy a várost elöntötte a Sajó. Úgy fogalmazott: csak elismerés jár a katasztrófavédelemnek, a honvédségnek, a polgári védelemnek és azoknak a civileknek, akik másokon is segítettek.

Mint mondta, „borzasztó nehézséget” okoz a védekezés koordinálásában, hogy az egyes gátszakaszok eltérő tulajdonban vannak, valamint az, hogy ártérre is épültek az utóbbi években házak. Sólyom László szerint a jövőben az árvízzel érintett települések polgármestereinek a védekezéssel kapcsolatos képzésben kell részt venniük.

Sólyom László szerint az árvízben érintett településeknek le kell vonniuk azt a tanulságot is, hogy nem lehet építési engedélyt kiadni olyan veszélyes helyekre, mint az ártér. Ha valaki mégis építkezni akar, csak saját felelősségre teheti, és ennek kell vonatkoznia a vállalatokra is. A közbiztonságot óriási erőfeszítésekkel tartják fenn, de ezt muszáj fenntartani – jelentette ki az államfő, hozzátéve, az ár levonulása után is sok feladat vár a településekre. Egyben köszönetet mondott az ország lakosságának, hogy adományokkal segítik a bajbajutottakat.

A köztársasági elnök szerint sokaknak újrakezdéssel ér majd fel az a munka, amelyet az ár levonulása után el kell végezniük. Reményét fejezte ki, hogy a kormány segít azokon az embereken, akiknek nem volt biztosításuk, de házuk kárt szenvedett az áradás során.

 

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek